Rusija povukla svoga ambasadora iz Ukrajine
24. Februar. 2014. u 1:42

Rusija je povukla svog ambasadora u Ukrajini zbog, kako su naveli ruski zvaničnici, pogoršanja situacije u toj zemlji.Moskva je osudila svrgavanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, kojeg je parlament razriješio dužnosti u subotu.

Novoimenovani privremeni predsjednik Ukrajine, Oleksandr Turčinov, kaže da će se zemlja sada fokusirati na bolju integraciju sa Evropskom unijom. Upravo je Janukovičevo odbijanje sporazuma o trgovini sa EU dovelo do protesta nakon kojih je svrgnut sa vlasti.

Američki državni sekretar John Kerry je rekao da SAD snažno podržavaju akciju ukrajinskog parlamentu. Šefica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton je najavila da će doći u posjeti Kijevu u ponedjeljak kako bi razgovarala o podršci EU “za trajno rješenje političke krize i mjerama za stabilizaciju ekonomske situacije”.

Rusija i SAD su na suprotnim stranama tokom krize u Ukrajini, budući da SAD zajedno sa EU podržavaju opoziciju. Rusija je kasno navečer u nedjelju povukla svog ambasadora u Ukrajini, Mihaila Zurabova, zbog konsultacija.