Četvrtak, August 7, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Region
Rusija uvela sankcije i Crnoj Gori
7. August. 2014.

Pošto je Rusija proglasila jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije ili su im se pridružile, na udaru će se naći i Crna Gora, koja je podržala sankcije uvedene Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Dekret o “određenim ekonomskim mjerama”, kako je zvanično saopćeno iz Kremlja, potpisao je predsjednik Rusije Vladimir Putin, prenosi podgorički Dan.

Mjere su utvrđene kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize. Zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda će, kako je predviđeno, odmah stupiti na snagu.

Ruske vlasti imaju zadatak utvrditi konkretnu listu poljoprivrednih proizvoda čiji će uvoz biti zabranjen.

Vlada Crne Gore ranije se pridružila zaključcima Vijeća Evropske unije, kojim je za 53 ruska i ukrajinska državljanina zabranjen ulazak u zemlje EU-a i raspolaganje sredstvima.

Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore u četvrtak su izrazili žaljenje zbog odluke Ruske Federacije da uvede sankcije toj zemlji. Kako objašnjavaju, usaglašavanje s odlukama Evropske unije na liniji je ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta, kao i poštovanja principa i vrijednosti za koje se Crna Gora zalaže u međunarodnim odnosima, a da nijednog trenutka nije imalo antiruski karakter.

“Ministarstvo je naložilo Ambasadi u Rusiji da detaljnije izvijesti o specijalnim ekonomskim mjerama, koje su definisane ukazom predsjednika Rusije Vladimira Putina”, saopćeno je iz Ministarstva.

Istovremeno je izraženo uvjerenje da stav i poziciju Crne Gore razumiju vlasti i građani Rusije i da odluka ruskih nadležnih organa neće na bilo koji način utjecati na dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje, niti ozbiljnije ugroziti nastavak i razvoj bilatetalnih odnosa i saradnje.

Ministar poljoprivrede Crne Gore Petar Ivanović izjavio je u četvrtak da Moskva tek treba razraditi plan koje će to biti sankcije iz oblasti poljoprivrede usmjerene protiv EU-a, a samim tim i Crne Gore. On je ukazao na to da je za prvih pet mjeseci izvoz u Rusiju iznosio 8,5 do 10 miliona eura, te da Crna Gora u tu zemlju najviše izvozi vino i meso.

Ivanović je objasnio da se još ne zna koje su to vrste proizvoda, da li je to u smislu ograničenja količina ili trajna zabrana u roku od godinu dana.

“Prema tome, postoje određene nepoznanice i one će biti otklonjene kada Vlada Rusije razradi ovaj ukaz predsjednika. Naša očekivanja su da ćemo u narednom dokumentu dobiti odgovore na ova pitanja. Zbog toga ne mogu precizno odgovoriti na pitanje o ruskim sankcijama“, kazao je on, prenose crnogorski elektronski mediji.

Prema Ivanovićevom mišljenju, Vlada Rusije će u ovom slučaju imati selektivni pristup, te dodao da je potrebno iskazati strpljenje kako bismo znali tačno na što se odnose ove mjere i da će do tada izvoz teći normalno.

On je istakao da tržište ruske carinske unije za Crnu Goru važno, ali u ovoj fazi to nije veliko, niti najznačajnije tržište.

“Mnogo su nam značajnija tržišta regiona, CEFTA-e i EU-a, ali je rusko tržište značajno, jer se brzo razvija”, kazao je Ivanović.

EK: Očito političke odluke

U međuvremenu je EU objavila u četvrtak da zadržava “pravo poduzimanja mjera” protiv Moskve nakon njene “očito političke” odluke da na godinu dana zabrani uvoz većine prehrambenih proizvoda iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

“Nakon što Evropska komisija razmotri sve mjere Ruske Federacije i nakon što ćemo znati više o njihovu punom opsegu, zadržavamo pravo da poduzmemo odgovarajuću akciju”, rekao je glasnogovornik EK-a Frederic Vincent.

“EU žali zbog ruskih mjera, koje su očito politički motivirane”, naglasio je.

Vincent je rekao da EK ostaje posvećen deeskalaciji stanja u Ukrajini i poziva sve da se pridruže tom naporu, prenosi Hina.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak je objavio da je stupila na snagu jednogodišnja “potpuna zabrana” uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Evrope i SAD-a zbog njihovih sankcija, ali je istodobno poručio da se mogu opozvati u slučaju da “naši partneri pokažu konstruktivan pristup” u pogledu sankcija protiv Rusije, prenose agencije.

Medvedev: Ozbiljna odluka

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici Vlade Rusije.

“U sankcijama nema ništa dobrog i ovo nije bila laka odluka, ali smo to morali učiniti”, rekao je Medvedev. “To je, naravno, ozbiljna odluka za proizvođače u tim zemljama.”

Zabranom nije obuhvaćena dječja hrana i ljudi će i dalje zabranjene proizvode moći kupovati u inostranstvu, ali će se njihova preprodaja strogo kažnjavati, kaže Medvedev.

Odluka je objavljena dan nakon što je predsjednik Putin pozvao na uvođenje tih sankcija.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision