Ruski službeni jezik u Sevastopolju
10. Mart. 2014. u 23:33

Vlasti grada Sevastopolja na Krimu, gdje više od 70 odsto stanovnika čine Rusi, donijele su odluku da jezik te nacije proglase službenim.

Tu odluku je jutros potpisao vršilac dužnosti predsjednika gradske uprave Sevastopolja, Dmitrij Belik, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

U saopštenju se navodi da je gradska uprava, uzimajući u obzir da je ruski maternji jezik većina građana Sevastopolja, odlučila da ukine ukrajinski kao jezik na kome moraju biti izdati zvanični dokumenti.

Sevastopolj se nalazi na Krimu, ali nije zvanično dio autonomne republike Krim, već ima status grada od nacionalne važnosti u Ukrajini. Gradske vlasti Sevastopolja su, međutim, kao i ostatak Krima, odlučili da 16. marta održe referendum o pripajanju Rusiji. U Sevastopolju se nalazi baza ruske Crnomorske flote.

 Krimski pro-ruski premijer Sergej Aksjonov najavio je da će stanovnicima poluostrva dati mogućnost izbora ruskog ili ukrajinskog pasoša, ukoliko sadašnja ukrajinska teritorija postane dio Rusije poslije referenduma 16. marta na Krimu, javila je danas ruska novinska agencija RIA Novosti.

 “Nećemo insistirati na neophodnosti vraćanja ukrajinskog pasoša i svako će imati priliku da upotrebljava (svoj) maternji jezik. Ne želimo da ograničimo značaj krimskih Tatara”, rekao je Aksjonov, prenio je Rojters.