Saborska rasprava o trećem entitetu u BiH – Oštre reakcije iz BiH – „Dodatno usijanje izborne godine u BiH i susjednim zemljama“
23. Februar. 2014. u 12:34

SARAJEVO/ZAGREB – Višednevni protesti u više gradova Federacije BiH i Sarajevu, osim nekoliko ostavki kantonalnih vlasti, nisu doneli ništa novo i drugačije građanima, ali su, za mnoge očekivano, u hrvatskom Saboru otvorili raspravu o trećem, hrvatskom etitetu u BiH. Više opozicionih zastupnika je prvi put, otakako postoji Hrvatski sabor, otvoreno podržalu ideju o stvaranju hrvatskog entiteta u BiH, piše zagrebački “Večernji list”, u izdanju za BiH.
To je, kako navodi, bilo pitanje vremena s obzirom na to da su “Hrvati u podređenom položaju” u Federaciji BiH.

bihNeki od zastupnika Hrvatskoga sabora otvoreno su progovorili o trećem entitetu kao najboljoj soluciji za Hrvate u našoj zemlji. Na to je oštro reagirao zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, Nedžad Hodžić koji ih je prozvao za rušenje suverenosti Bosne i Hercegovine. Prvi put u istorihji Hrvatskog sabora otvoreno se govorilo o trećem entitetu kao najboljoj opciji za uređenje Bosne i Hercegovine i spas Hrvata u našoj zemlji. “Treba ozbiljno razmišljati o trećem entitetu, po mom mišljenju, jedinom onom koji može zaštiti Hrvate u tom smislu, ne razdvajanju i rastakanju BiH”, kazao je Boro GRUBIŠIĆ, zastupnik HDSSB-a.

S Grubišićem se složio Branko Vukšić, zastupnik Hrvatskih laburista: “Ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH nego treba ozbiljno nametnuti razgovore o trećem entitetu”. Očito da nam susjedi imaju i razrađenu strategiju kako formirati entitet u našoj domovini. Grubišić smatra da “sad treba se i potiho i vrlo jasno uključiti i dati hrvatska stajališta u vezi s BiH. U Hrvatskom saboru oštre kritike uputio je predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić: “Osjećao sam potrebu da prokomentiram neke diskusije vezane za današnju rapravu, koje, po mom mišljenju, izlaze iz okvira dopuštenog u hrvatskom parlamentu, jer BiH je suverena, samostalna, međunarodno priznata zemlja”. Oštre kritike dolaze iz naše zemlje, tačnije iz stranaka SDA, SDP-a i SBB-a. bih 2“To je zagovaranje dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela u BiH i to je za nas apsolutno neprihvatljivo”, kaže Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA. Nermina Zaimović-Uzunović, članica Predsjedništva SDP-a BiH, smatra da se ne trebaju voditi takve rasprave o daljnjim podjelama o dezintegracijama, nego o integracijama BiH ka EU. Za Aidu Čikić, članicu Glavnog odbora SBB-a BiH, to je izravno miješanje u unutarnju politiku jedne zemlje: “Nama je nekako preko glave takvih intervencija, takve vrste dušebrižnosti, i komšija i susjeda u ovakvoj situaciji u BiH.” Hrvatske stranke iz BiH nisu kategorične, kao što su susjedi, ali Hrvati traže ravopravnost svog naroda u BiH, pa i teritorijalno. “Smatram da se BiH treba urediti po mjeri sva tri naroda, i Hrvata i Bošnjaka i Srba, a to znači ako Srbi žive u RS-u i ako je Federacija većinski bošnjački dio, svakako da i Hrvati trebaju imati svoju teritorijalnu jedinicu u BiH”, ističe Slavica Josipović, članica Predsjedništva HDZ-a 1990. Dok bosanskohercegovački političari tapkaju u mjestu, susjedi se itekako miješaju u unutarnja pitanja, što je nedopustivo. Ali ono što je očigledno da im daju veliku podršku u predizbornoj godini. Stalni dolasci i odlasci visokih dužnosnika iz susjednih zemalja dokaz su tome, kao i odlasci naših dužnosnika u susjedne zemlje.