Subota, August 9, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana
SAD izvele drugi vazdušni napad na islamističke ekstremiste u Iraku
9. August. 2014.

Američki bombarderi su nekoliko sati poslije prvog vazdušnog napada na položaje džihadista u sjevernom Iraku izvele i drugi napad, saopštio je Pentagon.

Cilj vazdušnih udara je da pomognu iračkoj i vladi kurdskog regiona da povrate oblasti koje su izgubile tokom dvomesečnog sukoba.

Američki predsjednik Barak Obama juče je odobrio bombardovanje Iraka nakon što su pripadnici ekstremističke islamističke organizacije Islamska država (IS) osvojili značajan dio iračke teritorije, uključujući najveću branu u Iraku i izazvali masovni egzodus manjinskih vjerskih zajednica.

Pentagon je saopštio da su američke snage prvo bombardovale jedan artiljerijski položaj sa koga su ekstremisti gađali snage kurdske vlade koje brane glavni grad kurdskog regiona Arbil.

U drugom vazdušnom napadu, nekoliko sati kasnije, bespilotna letjelica je uništila položaj sa koga su ekstremisti bacali granate, a avioni su bombardovali konvoj Islamske države od sedam vozila uz pomoć osam bombi sa laserskim navođenjem.

Američka vazdušna operacija je počela bacanjem hrane i vode iz vazduha za hiljade ljudi koji se već pet dana kriju od sunitskih ekstremista ma planinskom vencu Sindžar na severu Iraka.

Pentagon je sinoć saopštio da su teretni avioni u pratnji bombardera drugi put bacili hranu i vodu “hiljadama iračkih građana” na planini Sinđar koji se kriju od ekstremista. Glavni portparol Pengatona, admiral Džon Kirbi, izjavio je da su izbjeglim Iračanima bačena 72 paketa sa hranom i vodom.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da ekstremisti vrše teror nad nevinim civilima, među kojima su pripadnici jazidske i hrišćanske manjine, kao i da njihovi ciljani akti nasilja imaju obilježje genocida.

Obama je optužio IS, koja pripadnike etničko-verske manjine Jazide zove “sljedbenicima đavola”, da pokušavaju da “sistematski istrebe čitav narod, što bi bio genocid”.

UN su saopštile da “hitno pripremaju humanitarni koridor”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision