SAD pohvalile angažman Hrvatske u NATO-u
25. Februar. 2014. u 8:04

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je pomoćnika američkog ministra obrane Dereka Cholleta, u okviru službenog posjeta izaslanstva Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hrvatskoj, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je istaknuto kako Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje prijateljske odnose koji su na temeljima uspješne obrambene i vojne suradnje izrasli u čvrsto partnerstvo i savezništvo.

„Pomoćnik ministra obrane SAD-a iskazao je priznanje Hrvatskoj na snažnoj i kontinuiranoj pomoći  u okviru NATO saveza na pomoći u uspostavi te održavanju sigurnosti i mira, jačanju povjerenja i dijaloga, kako na globalnom planu tako i u regionalnim okvirima jugoistočne Europe. Posebno je pritom istaknuo NATO vođene operacije KFOR i ISAF, kao i predanost Hrvatske da sukladno politici Saveza nastavi svoj angažman u Afganistanu i nakon 2014. godine“, priopćeno je iz Ureda predsjednika Josipovića.

Ured predsjednika Josipovića objavio je kako su američki predstavnici zadovoljni uspješno provedenom tranzicijom hrvatskog sustava obrane te iskazali opredjeljenje za kontinuiranu potporu daljnjoj nadgradnji obrambenog sustava Republike Hrvatske. Naglasili  su kako će unatoč smanjenjima obrambenih proračuna obiju država, SAD nastaviti s uspostavljenim programima financijske i materijalne potpore.

Pomoćnik američkog ministra obrane  Dereka Cholleta posjetio je u sklopu službenog posjeta i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić.