Safet Sušić: U grupi kvalifikacija za EP želim Mađarsku, Austriju, Estoniju…
21. Februar. 2014. u 18:26

U Nici će danas biti  održan žrijeb za 15. Evropsko nogometno prvenstvo koje će biti  odigrano u Francuskoj 2016. godine. Prvi put u kvalifikacijama će nastupiti rekordne 53 reprezentacije. Bit će formirano devet kvalifikacijskih grupa, osam sa po šest ekipa i jedna od pet. Bosna i Hercegovina jedina je selekcija sa zapadnog Balkana koja je nositelj u žrijebu te ima veću mogućnosti da se nađe u grupi u kojoj će biti pet reprezentacija. Zanimljivo, takvu grupu od pet selekcija mogle bi činiti reprezentacije zemalja nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije (BiH je prva jakosna grupa, u drugoj je Hrvatska, trećoj Srbija i Slovenija, četvrtoj Crna Gora i petoj Makedonija). “Grupu u kojoj bi bile reprezentacije zemalja nastalih raspadom bivše “Juge” nikako ne bih želio. U kvalifikacijama za EURO 2016 ne bih volio da igramo sa bilo kojom selekcijom iz naše regije“, istakao je za agenciju Anadolija selektor naše nogometne reprezentacije safet Sušić. Sušić je naglasio je kako je posebna čast što je Evropska nogometna asocijacija (UEFA) BiH odredila za nositelja u žrijebu u Nici. “Velika stvar koja nije slučajna. Imali smo dobre rezultate i to je razlog što smo nositelji. Mnogo nam to znači, prije svega što se u grupi nećemo sastati sa najjačim selekcijama Evrope, ali niko nam ne garantira da ćemo se sigurno kvalificirati“, kazao je Sušić.

Selektor je iznio i svoja razmišljanja o “idealnoj grupi”:

“Mađarsku bi želio za protivnika iz drugog šešira. Veliko je iznenađenje što su u drugoj jakosnoj grupi i mislim da su najslabiji u njoj, pa bih volio da sa njima igramo. Iz treće jakosne grupe bi Austriju, iz četvrte, da mogu birati, uzeo bih Estoniju ili Latviju. Iz petog bubnja za protivnika volio bih da dobijemo Moldaviju. Iz šestog, ako ne budemo u jedinoj grupi sa pet timova, San Marino ili Andoru, ili možda još bolje debitanta u kvalifikacija Gibraltar”. Kvalifikacija će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. Prvoplasirani i drugoplasirani, kao i najbolje trećeplasirani izborit će nastup na EURO 2016, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj koja neće igrati u kvalifikacijama. Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa kroz baraž utakmice u novembru 2015. godine dat će odgovor na pitanje, ko su još četiri učesnika narednog EP-a. Žrijeb grupa za šampionat u Francuskoj održat će se u Parizu 12. decembra iduće godine. Na šampionatu Evrope po prvi put nastupit će 24 reprezentacije, najviše u historiji. EURO 2016 u Francuskoj odigrat će se od 10. juna do 10. jula 2016. godine.

JAKOSNI ŠEŠIRI KVALIFIKACIJSKIH GRUPA

Prvi: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska, Rusija, BiH. Drugi: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka Republika, Mađarska, Republika Irska. Treći:  Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska. Četvrti: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija. Peti: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar. Šesti: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.