Zelje, odnosno kiseljak, priznajemo – nije svima omiljena biljka kao zeleniš poput spanaća ili blitve. Ali opet, proljećne sarmice ne bi mogle ni da se zamisle da budu spremljene sa nekim drugim povrćem tako lijepim kao sa – zeljem.
Mogu da se spremaju u rerni, da se kuvaju na šporetu, mogu da se spremaju u sopstvenom saftu ili da ih prekrijete sa smjesom jaja i kisele pavlake ili sira. Postoje i brze sarmice od zelja, koje su sve samo ne sarmice.
Ipak, jedno je sigurno, kako god da ih pripremite, biće preukusne, sa današnjim bakinim receptom ne možete da omašite.
Sastojci za sarmice od zelja:
- 1 veća glavica luka
- 2 šargarepe
- 300 g mljevenog mesa
- 1,5 kašika pirinča
- 2 veze zelja
- 200 ml kuvanog paradajza
- 2 čena bijelog luka
- ulje
- 1 kašičica sirćeta
- suvi biljni začin
- biber prema ukusu
- slatka začinska paprika
Priprema sarmica od zelja:
Očistite luk i šargarepu, potom iseckajte na što sitnije kockice i propržite na ulju. U povrće dodajte mljeveno meso i pirinač i dinstajte dok se meso ne ispži. Potom dodajte sve začine.
U duboku šerpu sipajte dosta vode i dodajte jednu kašičicu sirćeta i uključite da provri.
Dobro operite svaki list zelja i deblje delove drške skratite prema potrebi, a potom ubacujte jedan po jedan list u vrelu vodu i odmah potom pod mlaz vode da se ohladi.
Nakon što dobro ocijedite listove svaki raširite na dasku i u širi dio stavite po jednu kašiku mesnog nadljeva i savijte u sarmicu. U podmazan pleh ređajte sarmice jednu pored druge. Pomiješajte kašičicu brašna i kuvani paradajz razblažen sa vodom, dodajte još jednu kašiku ulja i sa time prelijte sarmice.
Zagrijte rernu na 220 stepeni i pecite ih oko 50 minuta, odnosno dok skoro sva tečnost ne ispari, prenosi ona.rs.
Servirajte toplo uz kašiku kisele pavlake.