Savjet bezbjednosti UN-a duboko podijeljen oko krize u Ukrajini
11. Mart. 2014. u 11:11

Brojne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UNSC) upozoravaju na odluku o održavanju referenduma o statusu Krima 16. marta ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik UNSC-a i ambasador Luksemburga Sylvie Lucas izjavio da je održavanje referenduma suprotno ustavu Ukrajine i da je to ilegalan čin.

Članice UNSC-a izrazili su zadovoljstvo naporima Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) da se formira posmatrački tim napominjući kako svako rješenje ukrajinske krize mora biti utemeljeno na povelji UN-a.

Ipak, Rusija, Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Francuska, sve imaju pravo na veto, imaju različite pristupe u vezi sa pitanjem Ukrajine, dok je Kina neutralna.

“Kako stvari sada stoje teško je očekivati da bude donesena bilo kakva rezolucije u Vijeću sigurnosti u vezi sa krizom u Ukrajini”, rekao je za AA stručnjak za UN Thalif Deen.

Prema njegovom mišljenju, teško je očekivati dogovor kada se velike sile takmiče da koristeći određenu krizu u svijetu pokušavaju da pokažu svoj utjecaj.

“Kada god su dvije velike sile u Vijeću sigurnosti bile na suprotnim stranama, UN se uvijek pokazao kao politički neefikasan”, rekao je on napominjući da je nemoguće očekivati međunarodne sankcije protiv Rusije.

Također, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je kazao da je vrlo zabrinut zbog dešavanja u Ukrajini.

S druge strane, stručnjaci pak smatraju da UN pokušava da pokaže svoju snagu i relevantnost na slučaju Ukrajine nakon što nisu uspjeli da riješe konflikt u Siriji koji traje oko tri godine.