Ljeto je idealno vrijeme za isprobavanje ukusnih i osvježavajućih recepata.
Maline, vanilija, bademi… Ova kombinacija tvori jednu od najukusnijih voćnih torti koja je idealna za ljetne dane.
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 150 g oštrog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 90 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca
- 4 žumanjka
Kora s bademima:
- 4 bjelanjka
- 190 g šećera (u prahu)
- 100 g badema u listićima
Žele od malina:
- 500 g malina
- 3 kašike šećera
- 200 ml vode
- puding od vanilije
Krema od vanilije:
- 700 ml mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 60 g šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Prhko tijesto:
︎Izmiješati brašno, prašak za pecivo i šećere, dodati maslac narezan na listiće i na kraju žumanjke, zamijesiti prhko tijesto. Podijeliti na dva dijela, svaki tanko razvaljajti na papiru za pečenje u okruglu koru promjera 24-26 cm. Staviti u obruč.
Kora s bademima:
Bjelanjake umutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Premazati obje kore od prhkog tijesta bjelanjcima (ostavite dva cm od ruba jer se pečenjem bjelanjci prošire do ruba). Pospite bademe. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 20 minuta, ovisno o vašoj rerni.
Žele od malina:
Puding razmutiti u 100 ml vode. Svježe ili zamrznute maline s ostatkom vode i šećerom staviti kuhati. Kad se maline raskuhaju propasirati ih od koštica i vratiti na vatru. Dodati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne. Žele malo ohladiti pa premazati jednu koru.
Krema od vanilije:
U malo mlijeka razmutiti pudinge a ostatak mlijeka sa šećerom staviti kuhati. U uzavrelo mlijeko ukuhati pudinge i kuhati na tihoj vatri neprestano miješajući dok se ne zgusne. Kremu pokriti prozirnom folijom i ohladiti. Kad se ohladi mikserom izraditi pa dodati umućeno vrhnje za šlag. Premazati po želeu i staviti drugu koru. Tortu ohladite i uživajte.