Sebastijan Kurz: Budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u EU
26. Februar. 2014. u 18:23

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz izjavio je Tanjugu da dolazi danas u posjetu Beogradu sa porukom da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u EU i da će ih Austrija u tome i dalje podržati svom snagom. “Moja želja je da, što je prije moguće, …

…  od mog stupanja na dužnost posjetim sve zemlje zapadnog Balkana. Tu je prioritet naše spoljne politike. Moja poruka glasi da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u Evropi i da će Austrija to i dalje svom snagom podržati”, kazao je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, Austrija ima “svaki interes da se Srbija dalje razvija ka stabilnoj i u najboljem smislu evropskoj državi”.

“Rado želimo da savjetima i djelima budemo uz Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU. Lobiranje za Srbiju ću rado nastaviti i to ne moram čak ni da počnem, jer se moj prethodnik, vicekancelar Mihael Špindeleger, pismom svim partnerima u EU, prije tačno godinu dana, uspješno založio za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Srbijom”, naveo je Kurz.

On je naglasio da je Srbija za Austriju “susjedna zemlja bez zajedničkih granica” i da Austrija ima duge i intenzivne veze sa Srbijom.

“Povezani smo tijesno na više načina, preko istorije, kulture, ali i Dunava, koji nas kao transportni put i prirodni prostor povezuje. Jedan izraz te povezanosti je veliki broj građana srpskog porjekla, koji žive u našoj zemlji. Iz toga rezultiraju mnogobrojne ljudske, ekonomske i kulturne veze. Za Austriju je to od velikog značaja i vrijednosti”, istakao je Kurz.

“Danas je, naravno, i privreda jako važan faktor. Austrija je u Srbiji najveći investitor. I posebno važni su Srbi, koji žive u Austriji i koji su Beč učinili jednim od najvećih srpskih gradova u svijetu”, naglasio je  šef austrijske diplomatije u izjavi Tanjugu.

Ministar inostranih poslova Austrije sastaće se danas u Beogradu, kako je najavljeno, sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

On će prisustvovati i prezentaciji Senata privrede Srbije, ispostavi Senata privrede Austrije, kojim predsjedava bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.