Petak, Septembar 15, 2017
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Šef misije OEBS-a u BiH: Vlasti moraju biti na oprezu
15. Septembar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e
Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da svi u BiH moraju biti pažljivi i da se ne smije potcjenjivati ili precjenjivati prijetnju nasilnog ekstremizma u BiH.

“Vlasti u BiH, slično vlastima u ostalim dijelovima svijeta, moraju stalno biti na oprezu”, naglasio je Berton.

On je naveo da OEBS blisko sarađuje sa svim relevantnim tijelima u bezbjednosnom sektoru i šire na prevenciji radikalizma, koji može dovesti do ekstremizma i terorizma.

“Ovo je složeno pitanje, ali zapažamo da akteri širom BiH pokazuju veću svijest i spremnost da se njime bave”, rekao je Berton za “Dnevni avaz”.

Govoreći o konkretnim prioritetima Berton je naveo da će Misija OEBS-a raditi na jačanju vladavine prava, borbi protiv segregacije diskriminacije u obrazovanju, poboljšanju ukupne situacije u BiH na polju poštivanja ljudskih prava, promocije tolerancije i poštivanja ljudskih prava u lokalnim zajednicama, prevenciji korupcije, te jačanju slobode medija.

On je napomenuo da će biti nastavljen i rad u bezbjednosnom sektoru u smislu jačanja demokratskog nadzora, te na prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Berton je upozorio da je nedostatak političkog dijaloga i kompromisa usporio dinamiku odvijanja reformi, ističući da je važno da politički lideri ponovo usmjere napore na provođenje dogovorenih reformi, u korist svih građana BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision