Seul predlaže redovne susrete razdvojenih porodica
1. Mart. 2014. u 4:43

Predsjednica Јužne Koreje predložila je redovno održavanje susreta članova porodica iz Јužne i Sjeverne Koreje koje su razdvojene u Korejskom ratu, rekavši da stariji ljudi koji su razdvojeni zbog neprijateljstva i politike nemaju mnogo vremena.

Јužna Koreja ja i ranije iznosila slične prijedloge, ali najnovija inicijativa predsjednice Park Geun-hje uslijedila je nakon što su dvije Koreje prošlog mjeseca održale prve susrete porodica razdvojenih Korejskim ratom (1950-53) za više od tri godine.

“I u Sjevernoj Koreji ima razdvojenih porodica. Smatram da bi Sjeverna Koreja trebalo da ublaži patnju i bol svog naroda”, rekla je ona u govoru povodom obilježavanja pobune Koreje protiv japanske kolonijalne vlasti 1919. godine, prenio je AP.

Sjeverna Koreja nije odmah odgovorila na prijedlog Parkove. Analitičari kažu da Sjeverna Koreja do sada nije bila voljna da prihvati učestalije susrete porodica zbog straha da bi zemlja tako mogla biti podložnija uticaju bogatije Јužne Koreje.

Posljednji šestodnevni susreti porodica upriličeni su nakon što je Sjeverna Koreja počela da se zalaže za bliskije odnose sa Јužnom Korejom. Spoljnji analitičari smatraju da je cilj tog nastojanja da se obezbijede strana pomoć i investicije.