S promjenom godišnjih doba, ne mijenja se samo vrijeme nego i ponuda svježeg voća i povrća na tržnicama.
Osjećaj sitosti
Sezonska hrana u sebi sadrži sve potrebne nutrijente koji čuvaju vaš imunitet, a okus je uvijek najbolji ako namirnicu jedete u sezoni.
Voće i povrće najbolji su čuvari zdravlja jer pomažu u smanjenju rizika od koronarne srčane bolesti, moždanog udara i nekih karcinoma. Također, sadrže malo kalorija, što pomaže u sprečavanju pretilosti.
Neka se ove jeseni na vašem stolu nađu ove namirnice.
1. Jabuke – Ova kraljica svakog voćnjaka svoju titulu nosi s razlogom. Sadrži veliku količinu vlakana, hranjivih sastojaka koji daju osjećaj sitosti i pomažu u zdravoj probavi. Usput, konzumirajući jabuke dobivate i antioksidanse te spoj zvan kvercetin koji se bori protiv stanica raka.
2. Kruške – Za početak, kruške su izvrstan izvor vlakana. Samo jedna kruška sadrži četvrtinu dnevnih potreba za vlaknima. Također, ljudi koji jedu hranu bogatu antocijaninom, poput krušaka, pod manjim su rizikom od dijabetesa, tvrdi istraživanje s Harvarda provedeno na gotovo 200.000 muškaraca i žena.
Izvor vitamina
3. Batat – Dobar izvor vitamina A i željeza. Slatki krompir, također, se bori protiv upalnih procesa u organizmu koji mogu uzrokovati hronične bolesti. Stručnjaci savjetuju da jedete i kožu kako biste maksimalno povećali unos vlakana.
Tikva i sjemenke
Cvekla i nar
Ovaj sočan dar prirode sadrži pregršt polifenola koji štite stanice od slobodnih radikala, a također, vas opskrbljuje folatima i vitaminom C. Istraživanja pokazuju da sjemenke nara mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska i pomažu u bržem oporavku mišića nakon vježbanja.
Tu je i cvjetača koja je puna vlakana i malo kalorija. U jednoj šoljici cvjetova nalazi se dnevno potrebna količina vitamina C, kao i vitamina A i B6 te kalija.