Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja – IZJEDNAČAVANJE POČETNIH PLAĆA SVIM BUDŽETSKIM KORISNICIMA i poštivanje Zakona o radu i Kolektivnog ugovora
4. Mart. 2014. u 12:34

Sindikat predškolskog , osnovnoh i srednjeg obrazovanja održao je koferenciju za novinare, kako bi još jednom skrenuo pažnju građanima, a prije svega skupštinskim poslanicima, na težak položaj u kojem se nalaze.  Od zakonodavne i izvršne vlasti prvenstveno traže rješavanje statusa dječijih vrtića koji su u najtežem položaju, izjednačavanje početnih plaća  svim budžetskim korisnicima, te dosljedno poštivanje Zakona o radu i Kolektivnog ugovora.

Sindikat predškolskog, osnovnoh i srednjeg obrazovanja traži od skupštinskih poslanika da se vrtići vrate pod hitno na budžet kako bi, kao i svi drugi budžetski korisnici imali redovna primanja. Pošto se budžet, kako je istaknuto neće usvojiti do kraja marta mjeseca, predstavnici sindikata traže izmjenu Odluke o privremenom finansiranju, kako bi  se zaposlenima u vrtićima mogla isplatiti januarska plata.

Iz Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja  pooslana je jasna poruka da donošenje budžeta može ugroziti postojeća i stečena prava prosvjetnih radnika, te da isplata plaća i drugih primanja  moraju biti redovna  kako zaposleni u obrazovanju ne bi plaćale dodatne namete bankama zbog neplaćanja obaveza. Pored zahtjeva oko izjednačavanja početnih plaća svim budžetskim korisnicima iznijeli su i druge zahtjeve. Ukoliko se oni  ne ispune, sindikati su najavili sve mjere sindikalne borbe uključujući i  generalni štrajk.