Četvrtak, Februar 16, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Sindikat zdravstva USK dao Vladi rok do 1.marta
16. Februar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Predstavnici tek tri kantona i sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu danas su u Sarajevu potpisali granski kolektivni ugovor.

Medu njima nisu predstavnici Unsko-sanskog kantona. „Nestabilna politička situacija i česte rekonstrukcije Vlade, dovele su do zastoja u procesu davanja saglasnosti na prečišćeni tekst granskog kolektivnog ugovora. Mi smo Vladi USK dali rok da se do 1. marta izjasni o ugovoru, a ukoliko ne bude udovoljeno našem zahtjevu, bit ćemo prinudeni da organiziramo generalni štrajk, kazao je Dnevnik RTV USK Mirsad Muhamedagić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK.

I novoimenovani ministar zdravstva u Vladi USK Salih Mesić slaže se da su česte promjene u sastavu Vlade usporile pregovore sa Sindikatom. No ipak vjeruje da će Vlada do 1. marta dati saglasnost na kolektivni ugovor.

„Ostvarili smo odredene kontakte i razgovore sa predstavnicima Sindikata. Siguran sam da ćemo uspjeti riješiti tekuće probleme i da do štrajka neće doći”, ističe ministar Mesić. Osim sporosti u rješavanju egzistencijalnih problema zaposlenih u zdravstvu, Mirsad Muhamedagić kaže nisu zadovoljni planiranim sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu, a koja su namijenjena za finansiranje zdravstvenih ustanova. Ako uz to ne dobiju saglasnost Vlade na kolektivni ugovor, u Sindikatu naglašavaju da imaju dovoljno razloga da stupe u generalni štrajk.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision