Sindikati uoči štrajka: Hrvatskom društvu je potrebna široka društvena solidarnost – Protesti bez ugrožavanja saobraćaja
24. Februar. 2014. u 12:21

Zagreb – Uoči sutrašnjega najavljenog općeg štrajka solidarnosti te prosvjeda na Markovu trgu u srijedu – čelnici sindikata održali su konferenciju za novinare s temom ‘Štrajk i protest’. Jedini uvjet za odustanak od ovih najavljenih akcija – jest povlačenje prijedloga Zakona o radu iz saborske procedure, a koji je na dnevnom redu u srijedu.
Štrajk protiv novog ZOR-a formalno će se održati kao štrajk solidarnosti zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel glavnom zadaćom štrajka smatra buđenje svijesti kod radnika i građana da je najveća društvena vrijednost solidarnost, koje u Hrvatskoj nedostaje još od Domovinskog rata. Sindikati bi bili zadovoljni sa sudjelovanjem od 100.000 do 200.000 radnika, kaže Novosel, no brojke ipak nisu najvažnije. Organizatori štrajka od zaposlenih u javnom sektoru očekuju da ne rade ta dva sata, dok oni zaposleni u prometu neće moći zaustaviti tramvaje ili vlakove cijelo vrijeme, već bi to trebali učiniti na vidljiv način, ali bez ugrožavanja sigurnosti prometa.