Sindikati zaprijetili rušenjem vlasti – Sindikati tvrde da zakon unazađuje postojeća radnička prava
26. Februar. 2014. u 1:41

ZAGREB – Protest pripadnika pet sindikalnih centrala u Hrvatskoj na Markovom trgu završen je porukom da Zakon o radu ne sme biti usvojen i najavom da će peticiojom tražiti rušenje vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima. “Bude li potrebno, punićemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda – ode”, rekao je okupljenima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

On je pozvao nevladine organizacije, nezaposlene, branitelje, penzionere i studente da im se pridruže jer sindikati su, kako je rekao, jedini koji štoje “na braniku između radnika i vlasti”.
Poručio je da uskoro slijede izbori za Evropski parlament i da u njemu ne mogu biti zastupnici “stranaka koje se zauzimaju protiv evropskih vrjednosti i hrvatskih radnika”.
Nakon što je ministar rada i penzionog sistema Mirando Mršić u hrvatskom Saboru počeo da obrazlaže izmene novog Zakona o radu, predstavnici pet sindikalnih centrala, koje su tražili povlačenje tog akta iz parlamentarne rasprave, napusti su sjednicu zajedno sa poslanicima najuticajnije opozicione partije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).
Za to vrjeme je ispred Sabora, na Markovom trgu, bio protest radnika koji saborsku raspravu prate na videobimu, pa je Mršićevo izlaganje propraćeno negodovanjem i zvižducima.
Čelnik Hrvatskog udruženja radničkih sindikata Ozren Matijaševih je napuštaju Sabor sa kolegama iz drugih sindikalnih centrala rekao da je sve jasno i da se oni više neće vraćati u parlament. Suprotno sindikalnim zahtjevima, Sabor nije odložio raspravu o Zakonu o radu, što je bio osovni zahtjev sindikata koji su uvjereni da će taj zakon pogoršti položaj hrvatskih radnika.