Četvrtak, Juli 31, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
SIPA provjerava da li bh. državljani učestvuju na izraelskom ratištu
31. Juli. 2014.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava da li se državljani Bosne i Hercegovine bore na izraelskom ratištu, odnosno da li se neko od državljana BiH bori na strani izraelske vojske, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

U slučaju da SIPA dokaže da neko od državljana BiH učestvuje na izraelskom ratištu, takve osobe mogle bi i krivično odgovarati.

Mediji u Bosni i Hercegovini prenijeli su informaciju da se na strani izraelske vojske u agresiji na Palestinu bore i neki Jevreji iz Bosne i Hercegovine, a što bi, prema zakonskim propisima naše zemlje bilo strogo kažnjivo.

Naime, zakonom o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je objavljen u Službenom glasniku BiH broj: 47, članom 162b propisana je odgovornost državljana BiH za “Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”. Navedenim članom opisani su slučajevi i uslovi po kojima su državljani BiH odgovorni za pridruživanje i učešće u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

– Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ne raspolaže saznanjima o učešću državljana BiH na ratištu u Izraelu, odnosno o učešću državljana BiH u izraelskoj vojsci, osim onih koja su u posljednje vrijeme objavljivana putem različitih medija. Navedene informacije predmet su provjera, a u slučaju da se potvrdi njihova tačnost, ista će blagovremeno biti dostavljena Tužilaštvu BiH i preduzete druge zakonom propisane mjere i radnje iz nadležnosti Agencije – potvrdili su iz SIPA-e agenciji Patria.

Od početka izraelske agresije na Pojas Gaze 8. jula ove godine ubijen je veliki broj Palestinaca. U Gazi je više od 1.200 izgubljenih života, uključujući veliki broj djece i više od 170.000 osoba koje su do sada ostale bez krova nad glavom, piše NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision