Nedjelja, August 10, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Situacija u poplavljenim područjima stabilna, slijedi procjena šteta i sanacija – Oprez: Poplave izazvale pomjeranje minskih polja
10. August. 2014.

Nakon majskih i augustovskih poplava koje su zadesile našu zemlju, došlo je do pomjeranja minskih polja, pronalaska eksplozivnih naprava, bombi, dijelova granata i municije. Bosna i Hercegovina se ubraja među zemlje koje su najzagađenije minama u svijetu.

Teške posljedice snose uglavnom građani i to, najčešće, svojim životima. Od rata do danas, upravo zbog ovog problema, stradalo je 1.726 osoba.

Na području naselja Plane u opštini Maglaj smrtno je stradao 47-godišnji deminer Muharem Gerzić iz Bosanske Krupe. On je, kao deminer kompanije „Pazi mine“ iz Viteza, radio na deminiranju u maglajskom kraju.

Eksploziju su čuli i mještani naselja Plane. U Hitnoj pomoći Doma zdravlja Maglaj, gdje je Gerzić dovezen, samo su mogli konstatovati smrt. Ostali koji su bili u njegovoj blizini, nisu povrijeđeni.

Prema informacijama iz Civilne zaštite, nakon poplava i klizišta, veliki broj mina je pomjeren van označenih minskih polja.

Situacija u poplavljenim područjima u našoj zemlji se stabilizuje. Na većini vodotoka registrovan je trend opadanja vodostaja. Slijedi procjena šteta i sanacija. Situacija je još uvijek teška u područjima koja su odsječena zbog oštećenih putnih komunikacija. Željeznički saobraćaj se postepeno normalizuje. Stanje na području Zeničko-dobojskog kantona polako se stabilizuje. Prestankom padavina omogućeno je da građevinska operativa pokrene konkretnije aktivnosti na sanaciji posljedica posljednje nepogode u Željeznom Polju, Papratnici, Bistrici, Starini i drugim ugroženim područjima, javio je dopisnik BHRT-a.

Situacija se popravlja i u Topčić Polju, gdje se velikim angažmanom mehanizacije pokušavaju sanirati posljedice bujice u ovom naselju. Da bi sanacija bila što prije završena, potpisan je i ugovor sa nezaposlenim i socijalno ugroženim osobama o angažmanu na uklanjanju nanosa zemlje i uređenju naselja.

U dijelovima Banjaluke koji su pogođeni najnovijim poplavama nastavljeno je raščišćavanje ulica, uklanjanje mulja i smeća te dezinfekcija. Iz Civilne zaštite je najavljeno da će se posebne aktivnosti odvijati na kontroli i čišćenju kanalizacionog sistema.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision