Petak, Juli 11, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Skoplje: Ne mješajte se u naše unutrašnje poslove – Makedonija novi razlog za zabrinutost
11. Juli. 2014.

SKOPLJE – Ministarstvo za spoljne poslove Makedonije uputilo je danas protestne note ambasadorima Albanije i Kosova u Skoplju zbog stavova izraženih u vezi protesta u Makedoniji, objavljeno je na zvaničnoj veb stranici tog ministarstva. Za danas su u Skoplju zakazani protesti i kontraprotesti Albanaca nezadovoljnih presudom na doživotnu robiju šetorici njihovih sunarodnika za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine. Ti protesti su se inače posljednjih dana proširili i van granica Makedonije. Albanci, naime, protestuju u Tirani i ispred sjedišta UN u Njujorku. Za danas protesti su zakazani u Briselu, a u sutra u Bernu.
U noti se kaže da stavovi zvaničnika dviju zemalja mogu da se smatraju za mješanje u unutrašnje poslove ove zemlje.
Makedonski mediji prenose da je “ambasadorima dviju država rečeno da stavovi i interpretacije koje dovode u pitanje funkcionisanje zakonske države i sudstva kao nezavisnog od vlasti u Republici Makedoniji zajedno sa političkim ocjenama visokih političkih predstavnika ne doprinose dobrim, konstruktivnim, pozitivnim, prijateljskim i dobrosusedskim odnosima”. Ambasadoru Kosova u Skoplju je, kako se navodi, uručena i protestna nota zbog paljenja makedonske državne zastave na protestima u Prištini održanim 8. jula.

BEČ – Makedonija prijeti da postane novi razlog za zabrinutost EU na Balkanu, ocjenio je posmatrač Savjeta Evrope Štefan Šenah dodajući da je situacija u toj zemlji dramatična.
Šenah, koji je u četvrtak doputovao u Skopje kako bi posredovao između strana u sporu, rekao je agenciji APA, da bi Makedonija ovim konfliktom mogla da ugrozi put ka EU i dospe iza Bosne i Hercegovine.
Prema njegovim rečima, postoji opasnost da Makedonija na jesen izgubi status kandidata EU.
“Situacija je potpuno zamršena”, istakao je Šenah ukazujući na proteste opozicije protiv vlade i novi međuetnički konflikt sa Albancima.
Šenah je predvodio posmatračku misiju Savjeta Evrope na proteklim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, za koje opozicija tvrdi da su bili manipulisani.
On je najavio da će opozicionim makedonskim socijaldemokratama prenjeti da je bojkot parlamenta “neprihvatljiv”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision