Subota, Februar 10, 2018
Unsko-sanski kanton -6° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, USK
Slaba ulaganja u razvoj elektro mreže na području USK
10. Februar. 2018.Izvor vijesti: rtvusk.ba

Posljednje snježne padavine uzrokovale su brojne teškoće u isporuci električne energije, širom USK. Nema egzaktnih podataka, koji su dostupni javnosti, koliko se zapravo ulaže u visoko i nisko naponsku mrežu na području našeg kantona. Što se tiče iskustva građana ona su različita ali uglavnom svi imaju razumijevanja za prekide u isporuci električne energije tokom zime. Ali ne i za one u ostatku godine.

Na službenoj stranici Elektroprivreda BIH nema podataka za 2017 . godinu, a oni iz 2016. godine, govore o više od milijardu maraka prihoda. Od tog 95 miliona bila su investicijska ulaganja iako je planirano 30 % više od ove sume. Za poslovnu jedinicu Elektrodistribucije Bihać zna se da je te godine imala prihod od 70 miliona maraka ali i ne koliko je uloženo u razvoj mreže na ovom području. Zbog čestih prekida u isporuci ovu kompaniju prozivaju i ovdašnji političari uz ocjenu da su ulaganja nedovoljna.

Što se tiče visokonaponske mreže USK koja je ingerenciji poduzeća Elektroprijenosa BIH, puno je toga urađeno u posljednje 3 godine. Ulagalo se mrežu kako bi isporuka tekla nesmetano. Od nove transformatorske stanice Bužim do postavljanja optičkog kabla na dalekovodima Cazin 1 i 2.

Planovi su da se i u ovoj godini obnovi mreža i na terenskim jedinicima Bosanski Petrovac, Ključ i Velika Kladuša, čime bi ovaj sistem i dalje funkcionirao bez problema ističu u Elektroprijenosu. Do tih većeg ulaganja koji ponajprije očekuju građani ostaće problemi koji posebno eskaliraju prilikom vremenskih nepogoda.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision