Evropska komisija je odobrila Sloveniji da u registar zaštićenih geografskih oznaka unese kranjsku kobasicu.
Kranjska kobasica je 22. slovenački proizvod registriran kod Evropske komisije, koja je do sada registrirala 1.200 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Evropske unije.
Kranjska kobasica je polutrajna mesna kobasica iz zasoljenog grubo samljevenog mesa i čvrste leđne slanine, dopunjena aromom bijelog luka, bibera i dima.
Geografska oznaka označava poljoprivredne proizvode ili namirnice čiji su kvalitet, popularnost ili druge karakteristike tijesno povezani sa određenim geografskim područjem.
Slovenija do sada ima jedanaest geografski označenih proizvoda pored kranjske kobasice i prlešku tunku, gornjesavski želudac, šebreljski želudac, ptujski luk, kraški pršut, kraški zašink, štajersko bučno ulje, kraška panceta i slovenački med.
Hrvatska je također počela proizvodnju kranjske kobasice pod tim imenom, što je diglo podosta “prašine” između dvije zemlje.
Pored zaštićene geografske oznake na nivou EU postoji i zaštićena oznaka porijekla i zaštićena tradicionalna posebnost.
Zaštićenu oznaku porijekla su od slovenačkih proizvoda dobili i piranska so, prekomurska šunka, ekstra djevičansko ulje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski šumski med, bovški sir, kraški med i mohant.
Kao garantirane tradicionalne posebnosti su zaštićeni belokranjska pogača, idrijski žlikrofi (vrsta narodnog jela sa raznim filovima).