Nije neobično izgubiti toleranciju na mlijeko i mliječne proizvode vremenom, pogotovo uzevši u obzir činjenicu kako je od 60 do 75 posto populacije alergično na laktozu. Oko 30 miliona Amerikanaca ima neki stepen intolerancije na laktozu koja se otkrije prije nego navrše 20 godina života.
Ukoliko u obzir uzmete činjenicu kako je čovjek zapravo jedina vrsta koja i u odrasloj dobi pije mlijeko drugog sisara, nije iznenađujuće da je intolerancija na laktozu tako česta.
Budući da se kravlje mlijeko mnogo koristi u prehrani, dosta ljudi nije ni svjesno u kolikoj mjeri to utječe na njihovo zdravlje.
“Neki ljudi koji svakodnevno konzumiraju mlijeko imaju konstantne simptome poput napuhanosti i zatvora, ali zapravo nikad ne zbroje dva i dva i misle kako je to normalno te im ne pada na pamet kako bi to moglo biti od mlijeka”, kaže dr. Robynne Chutkan, osnivač klinike The Digestive Center For Women u Wisconsinu.
Šta je zapravo intolerancija na laktozu?
To znači da vaše tijelo ima problem s probavljanjem laktoze, vrste šećera koje se prirodno nalazi u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima. Ovo nije isto kao i alergija na hranu, budući da njeni simptomi nisu toliko intenzivni i potencijalno fatalni.
Ljudi s intolerancijom na laktozu mogu piti mlijeko i jesti mliječne proizvode, ali će morati istrpjeti simptome poput gasova i nadutosti, a mogu se javiti i dijareja i krv u stolici, kao i povraćanje, grčevi… Simptomi se javljaju nakon 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda.
Neke osobe mogu biti netolerantne na mlijeko i mliječne proizvode čak i ako nemaju intoleranciju na laktozu, a najčešće je to zbog proteina kazeina koji u tijelu može izazvati upalne procese, pogotovo kod osoba s autoimunim oboljenjima.
Ukoliko volite mlijeko i ne možete zamisliti život bez njega, a imate neki vid intolerancije ili osjetljivosti, onda možete probati sa eliminacijom ovih proizvoda iz prehrane na određeni period, kako biste vidjeli da li će doći do smanjenja simptoma. U tom se slučaju možete okrenuti alternativama kao što su kokosovo, bademovo ili rižino mlijeko.