Španija: Neće biti Referenduma o nezavisnosti Katalonije
25. Februar. 2014. u 11:08

Španski premijer Marijano Rahoj danas je izjavio da neće biti održan Referendum o nezavisnosti Katalonije, planiran za 9. novembar,  jer je nelegalan.

“Taj referendum ne može da bude održan, on nije legalan”, rekao je Rahoj u španskom parlamentu tokom godišnjeg govora o stanju nacije.

“Samo čitav španski narod ima pravo da odluči šta je Španija. Niko ne može jednostrano da liši čitav španski narod prava da odlučuje o svojoj sudbini”, istakao je premijer.

Vladajuća koalicija u španskoj provinciji Kataloniji, na čelu s Arturom Masom, kao i većina drugih tamošnjih stranaka, planira da 9. novembra ove godine bude održan referendum na kojem će glasačima biti postavljena dva pitanja: “Da li mislite da Katalonija treba da bude država, da ili ne?” i “Ako ste odgovorili sa da, da li želite da ta država bude nezavisna, da ili ne?”

Najnovije ankete provedene u Kataloniji pokazuju da u toj pokrajini ima daleko više glasača koji su skloniji većoj autonomiji ili čak i nezavisnosti od onih koji podržavaju ostanak u Španiji.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, u bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje s jednom petinom.