Petak, Juli 25, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Špirić: Još nije dogovorena formula podjele donatorskih sredstava
25. Juli. 2014.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Banjoj Luci da još nije dogovoren koeficijent prema kojem će biti realizirana donatorska sredstva i krediti za pomoć stanovništvu stradalom u poplavama.

“Radi se na toj formuli, ali ništa nije dogovoreno. Postoji omjer koji je preporuka Svjetske banke, UNDP i Evropske komisije. Ne znam hoće li to biti i omjer za sredstva koja je osiguralo Vijeće ministara i koja su dobijena putem solidarne dnevnice koju su izdvojile institucije vlasti”, rekao je Špirić.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci Špirić je naveo da se očekuju kreditni aranžmani, najavljeni na nedavnoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju nakon poplava, te da ne postoji nikakva mogućnost netransparentnog trošenja tih kredita.

“Neki od aranžmana su već zaključeni i oni se također smatraju sredstvima donatorske konferencije”, rekao je Špirić i podsjetio da su najveći dio sredstava s donatorske konferencije kreditni aranžmani i oni će ići putem institucija BiH, a sva druga grant sredstva su za korisnike sredstava i ne idu putem institucija vlasti. Tvrdi da pažnju treba držati na grantovima, ali da oni ne idu putem institucija vlasti. “Da li tu ima kriminala i korupcije, ne znam i nije moje da istražujem, ali je nepošteno bjanko optuživati vlast države i reći da im se neće dati sredstva”, naveo je Špirić.

Kazao je da on nikoga ne optužuje, ali ne prihvata unaprijed date optužbe.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision