Split obranjen od požara -NATO šalje pomoć Crnoj Gori u gašenju požara
18. Juli. 2017. u 12:20
NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u gašenju požara, slanjem kanadera, javio je Tanjug. Iz tog saveza su kazali da su crnogorske vlasti jučer uputile zahtjev za pomoć, tražeći jedan kanader, u znak potpore naporima Crne Gore da se izbore s požarima koji bukte u toj zemlji.

 “To su učinili kroz Euroatlantski centar za odgovor na izvanredne situacije. Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduju takav tip zrakoplova. Čim se utvrdi koja zemlja može pomoći, crnogorske vlasti će s njom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći”, rekao je NATO dužnosnik.

 Direktorat za izvanredne situacije priopćio je kako na području tivatske općine, zbog požara u Zabrđu kod Obosnika, postoji mogućnost ponovne evakuacije.

 “Od ponoći je aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat te postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva”, priopćeno je.

 Kada je riječ o barskom području, trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu koji je lokaliziran.

 “Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti”, navode iz Direktorata, i ističu da trenutno nema aktivnih požara u Ulcinju.

 Na teritoriju budvanske općine trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom.

 Na Cetinju su aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini, kao i u Nikšiću i okolici i Danilovgrada.

 “Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti”, navode iz Direktorata.

 

U požarima od Splita do Omiša izgorjelo je oko 4.500 hektara borove šume, obrađenog zemljišta, makije i trave. Split je sinoć obranjen, a požar je aktivan još kod Strožanca kojeg od 6.20 ujutro nadlijeću kanaderi, kojima se oko 7.30 pridružio i jedan air-tractor.

Vatra je osim Strožanca, gdje je noćas izgorjelo i nekoliko kuća, još aktivna i u drugim dijelovima općine Podstrana, istočno od Splita prema Omišu, kao i u Srinjinama, najistočnijem naselju na području grada Splita. Također, gori i u Tugarama, najzapadnijem naselju općine Omiš. Danas više ne puše snažna bura, koja je jučer kumovala brzom širenju požara.

Domaćim vatrogascima, od kojih je pet tijekom jučerašnjeg dana sa lakšim povredama dovezeno u Klinički bolnički centar Split, pridružili su se jučer vatrogasci iz Koprivnice, Ogulina, Karlovca, Zagreba i drugih gradova, pripadnici Hrvatske vojske i građani.

Danas stiže još preko 100 zagrebačkih vatrogasaca sa 27 vozila, a stižu i vatrogasci iz Međimurja, Hrvatskog zagorja i sa Kvarrnera.

Sinoć oko 23 sata u gašenje požara uključila se i veća grupa Torcidaša (navijačke skupine Hajduka), a prema Splitu krenuli su i navijači Dinamovih Bad Blue Boysa i vinkovačkih Ultrasa. Oni su pred 2 godine zajednički pomagali na saniranju šteta od poplave u Slavoniji.

Gorjelo je i u Bilicama u šibenskom zaleđa, gdje je požar pod kontrolom.

Novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako grad Split i gradske službe nisu bili spremni. Na društvenim mrežama velika je ogorčenost na nadležne koji su morali organizirati kvalitetnu obranu od požara. Danas u Split stižu premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

(Vijesti.ba / FENA)