Utorak, Juli 8, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijesti
SPORNI NUKLEARNI PROGRAM – Hamnei: Iranu potrebni mnogo veći nuklearni kapaciteti
8. Juli. 2014.

TEHERAN/BEČ – Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei je danas izjavio da će Iran morati značajno da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma, što ukazuje na veliki jaz u stavovima između zvaničnog Teherana i svjetskih sila u pregovorima oko postizanja nuklearnog sporazuma.

Ukoliko žele da do 20. jula, kako su i zacrtali, postignu taj sporazum, Iran i šest velikih svjetskih sila: SAD, Rusija, Francuska, Njemačka, Kina i Britanija, imaju manje od dvije nedelje da premoste velike razlike po pitanju budućeg obima iranskog programa obogaćivanja uranijuma i drugim pitanjima, navodi Rojters.

Pregovori o nuklearnom programu zvaničnog Teherana su ponovo pokrenuti prošle nedelje u Beču, a glavni pregovarači dvije strane su danas nastavili razgovore u austrijskoj prestonici, iako još nema znakova da je postignut ikakav napredak.

Glavno pitanje oko kojeg se ne slažu dvije strane u pregovorima su kapaciteti Irana za obogaćivanje uranijuma, a stručnjaci ocjenjuju da će biti teško postići dogovor o tome.

Zvanični Teheran insistira na tome da mora da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma kako bi imao dovoljno goriva za planiranu mrežu nuklearnih elektrana.

Sa druge strane, svjetske sile tvrde da Teheran mora značajno da smanji svoje kapacitete, kako ne bi bio u stanju da u kratkom roku proizvede atomsku bombu, za koju je potreban uranijum obogaćen u značajno većem stepenu od onog potrebnog za proizvodnju električne energije.

“Oni žele da pristanemo na kapacitete od 10.000 separacionih radnih jedinica (SWU), što je jednako 10.000 centrifuga starijeg tipa, što već imamo. Naši zvaničnici tvrde da nam je potrebno 190.000 SWU. Ti kapaciteti nam možda nisu potrebni u narednih godinu, dve ili pet, ali su oni ovoj zemlji apsolutno potrebni”, navodi se u saopštenju Hamneja, objavljenom na njegovom sajtu.

Vlast u Teheranu ističe da je njihov nuklearni program u mirnodopske svrhe, kao što je proizvodnja električne energije, i negira ambiciju da proizvede nuklearnu bombu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision