Srbija odlivom mozgova izgubila desetak milijardi evra
27. Februar. 2014. u 18:15

Srbija je jedina zemlja čiji najbolji i najpametniji ljudi predstavljaju drugi izvozni resurs, rekao je ministar prosvete Tomislav Јovanović. Eksperti u oblasti migracija ističu da Srbija u inostranstvu ima 30.000 visokoobrazovanih ljudi, čijim smo školovanjem svijetu poklonili desetak milijardi evra. “Mi smo jedina zemlja u svijetu koja školuje kadar da bi ga izvozila. Izvozimo najbolje, najpametnije i najobrazovanije ljude”, rekao je Јovanović.

Prof. dr Vladimir Grečić, ekspert za migracije, ističe da Srbija danas na svim kontinentima ima 30.000 intelektualaca, stručnjaka, profesora, studenata, naučnika, koji daju veliki doprinos razvoju tih država. Grečić, profesor u penziji, u izjavi Tanjugu rekao je da po podacima iz 2010. godine, u Evropi imamo 4.000, a u Americi čak 6.000 naučnika, od čega 35 akademika. Naučnika iz Srbije ima u Kanadi, NJemačkoj i sve više u Velikoj Britaniji, naveo je Grečić, autor knjige “Srpska naučna dijaspora”.

On je u svojoj studiji naveo da su Britanci izračunali da školovanje jednog intelektualca vrijedi najmanje 300.000 evra.