Utorak, Mart 1, 2016
Unsko-sanski kanton 19° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!
1. Mart. 2016.

Bosna i Hercegovina danas obilježava 24. godišnjicu referenduma o nezavisnosti, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za stvaranje nezavisne države.

Ovaj datum, obilježava se samo u jednom njenom dijelu naše zemlje – Federaciji BiH. Drugi bh. entitet, Republika Srpska, ignoriše ovaj praznik.

Na referendum koji je održan na današnji dan, 1992. godine, izašlo je 64,3 procenta građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,4 posto.

Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama političkog vrha Srpske demokratske stranke (SDS), bojkotirali referendum, vjerujući da će tako onemogućiti njegovu legalnost.

Međutim, broj izašlih građana na referendum i konačan broj onih koji su se opredijelili za samostalnost Bosne i Hercegovine, jasno je pokazao da je i veliki broj Srba glasao za samostalnu Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnost 1. marta 1992. godine. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije, uz svesrdnu pomoć tadašnje Jugoslovenske armije, postavili su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Institucije Republike Srpske već godinama, uprkos stalnom pozivanju na poštivanje izvornog Dejtonskog sporazuma, odbijaju da obilježe ovaj datum.

Ocjenjuju ga kao trenutak kada je pucano u mir u tadašnjoj Bosni i Hercegovini.

Zakon o Danu nezavisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

Aneksom 2 Ustava Bosne i Hercegovine precizirano je da svi uspostavljeni zakonski aranžmani prije mirovnog sporazum ostaju na snazi dok ih, u Ustavom definiranoj proceduri, ne izmijeni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Polaganje cvijeća i odavanje počasti

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, položit će cvijeće na sarajevskom Mezarju Kovači. Izetbegović će položiti cvijeće i na Spomen-obilježje Vječna vatra, te na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Kako je najavljeno, cvijeće će položiti i počast odati i čelnici Gradskog vijeća i Gradske uprave Grada Sarajeva, zajedno s predstavnicima Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca Bosne i Hercegovine 1990 i općinskih vijeća općina u Kantonu Sarajevo.

Prijem u državnom Predsjedništvu

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održan prijem povodom Dana nezavisnosti, čiji će domaćini biti članovi Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Zajednička Akademija, bit će održana u Vijećnici. Predsjednik Foruma parlamentaraca i predsjednik bivše skupštine Republike Bosne i Hercegovine koja je izglasala Deklaraciju o nezavisnosti, Miro Lazović, obratit će se zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru i predstavnicima svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

U umjetničkom dijelu programa učestvovat će ženski omladinski hor “Chorus Cadenza”, ansambl “San”, te učenica 4. razreda Gimnazije i Muzičke škole Ilma Fazlić i student Akadamije scenskih umjetnosti Faris Pinjo, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ranije je saopćeno kako je 1. mart neradni dan. Poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe danas neće raditi.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision