Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
1. Mart. 2014. u 20:41

Na današnji dan prije 22 godine završen je drugi referendumski dan u BiH, a nakon prebrojavanja listića postalo je jasno da se 64 posto građana BiH odazvalo na Referendum o nezavisnosti, a da je 99,44 posto njih glasalo “ZA” nezavisnu državu BiH.

U skladu sa referendumskim pitanjem, svi oni su se zapravo izjasnili za “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH, Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

“Na ovaj dan je Bosna i Hercegovina, izraženom voljom većine svojih građana, postala nezavisna i suverena država. Vjerujem da će nas težak i odgovoran put kojim koračamo dovesti do cilja kojem svi težimo, a to je dostojanstven i kvalitetan život svakog građanina u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Svim građanima čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti BiH”,  kaže se u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH, profesor Ivo Komšić kaže da su zbog uspješno provedenog Referenduma institucije države BiH, ma koliko bile razorene, imale legitimno pravo da predstavljaju Republiku BiH u ratu, na domaćoj sceni i u međunarodnim pregovorima.

“Tada je Referendum omogućio BiH da bude međunarodno priznata država. Da nije bilo tog međunarodnog priznanja, BiH ne bi bila sačuvana, ona bi u ratu koji je uslijedio, nestala”, rekao je Ivo Komšić.

Danas mnogi dovode u pitanje opstanak BiH, usput ne priznajući njenu hiljadugodišnju historiju17:18 28.02.2014. Svima njima rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić poručuje da BiH već više od 650 godina postoji na političkoj mapi Evrope.

“Bosna je stara evropska zemlja. U srednjem vijeku je bila kraljevstvo, u osmanskom vremenu postojala je kao ejalet. U Austrougarskom carstvu bila je  jedna od krunisanih zemalja. Bila je Republika u SFRJ. Unutar 800 godina, ona više od 650 godina postoji na političkoj mapi Evrope”, kaže rektor Avdispahić.

Profesor Mirko Pejanović kaže kako građani ove zemlje imaju ono što je najpotrebnije. Oni imaju državu. Slaba je, ali valja je graditi i snažiti.

“Ljudi koji nemaju državu ne mogu biti siromašni ni bogati. Oni nemaju ništa. A mi imamo državu. Pitanje je kakva je, koliko je efikasna u klubu zajednice evropskih država. A daleko je od njih. Država mora biti u svim nivoima vlasti jedan moćan menadžment koji osigurava svojim građanima i državi da na globalnom tržištu nešto vrijede”, kaže profesor Pejanović.I bez obzira na to što mnogi negiraju današnji praznik, baš kao što negiraju i državu u kojoj žive i na račun koje se bogate, danas je veliki praznik u Bosni i Hercegovini. Praznik je to koji je potvrđen u Dejtonu, gdje je potpisano da u BiH vrijede svi zatečeni Zakoni, dok ne budu usvojeni novi. Kako u posljeratnoj BiH nije usvojen novi Zakon o praznicima, vrijedi onaj stari, u kome sasvim legalno i dejtonski, piše da je danas Dan nezavisnosti, na cijeloj teritoriji zemlje Bosne i Hercegovine.