Subota, Januar 13, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Srpska ima moć da spriječi ulazak BiH u NATO
13. Januar. 2018.Izvor vijesti: rtrs.tv
Republika Srpska ima moć da spriječi ulazak BiH u NATO, navedeno je u izvještaju Američkog kongresa o uticaju Rusije širom svijeta, u dijelu koji se odnosi na BiH.

“Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO-u, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – koja su predstavljena u Predsjedništvu BiH, te sprovesti potrebne reforme”, navedeno je u izvještaju, a prenose Nezavisne novine.

U izvještaju se naglašava da je Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom.

“Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mjera iz Akcionog plana za članstvo, parlament Republike Srpske je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO”, podsjeća se u izvještaju.

U ovom dokumentu se napominje da je Rusija intenzivirala odnose sa “premijerom Srpske” /predsjednikom/ Miloradom Dodikom, što će usporiti nastojanje zemlje da postane član NATO.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin se s njim više puta susretao, iako Dodik nema nikakvu državnu funkciju. Pritom, Putin se nije susretao sa centralnim vlastima BiH, što predstavlja kršenje diplomatskih protokola. Putin je time jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju stoji da je Rusija javno podržala “referendum za nezavisnost Srpske” /referendumu o Danu Republike/, za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrba u zemlji.

“Ako BiH krene da pravi napredak na putu ka NATO, Rusija bi mogla iskoristiti uticaj na Srpsku da taj proces uspori. Medijski prostor je već pripremljen za tu mogućnost, jer se mediji u Republici Srpskoj oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz ‘Sputnjikove’ redakcije u Beogradu”, navedeno je u izvještaju Američkog kongresa.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je da je izvještaj da se Rusija miješa u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision