Nepal je raznolika zemlja s bogatom kulinarskom tradicijom koja je prožeta uticajem različitih regija i kultura. Kulinarska ponuda Nepala može se razlikovati od regije do regije, pa će se u različitim dijelovima zemlje možda pronaći različiti specijaliteti.
Neki su specijaliteti ipak najprepoznatljiviji za ovo područje svijeta, a u nastavku izdvajamo nekoliko primjera autohtonih nepalskih jela. Navodi Index.
Dal Bhat
To je osnovna svakodnevna hrana u Nepalu. Sastoji se od riže kuvane na pari (bhat) i kuvanog variva od mahunarki (dal), obično crvene leće ili mungo leće. Ovo jelo često prati različite umake, povrće i začine, a na nadmorskim visinama u Nepalu iznad 2000 metara, gdje riža ne raste, za ovo se jelo koriste druge žitarice kao što su kukuruz, heljda, ječam ili proso.
Momos
Momosi su vrsta tibetanskih knedli koje su popularne u Nepalu, ali i u susjednim zemljama, u Butanu i Indiji. Momosi mogu biti punjeni raznim kombinacijama mesa (obično pilećim, goveđim ili svinjskim) ili povrćem, a poslužuju se s umacima od čilija ili kiselog umaka, poznatima kao achar.
Sel Roti
Ovo je vrsta tradicionalnog nepalskog peciva, sličnog prženim krofnama. Ovo se prženo tijesto formira u oblik prstena, a priprema se od rižinog brašna i može biti slatko ili slano. Često se jede za doručak ili kao snack, a najpopularnije je za vrijeme hinduističkih festivala u Nepalu.
Gundruk
Gundruk je fermentirano povrće, obično kupus, koje je sušeno na suncu. To je važna komponenta u mnogim nepalskim jelima i dodaje bogatstvo okusu, a obično se priprema od decembra do februara, kada nije toliko vlažno vrijeme i kada ima dovoljno povrća. Zanimljivo je da se godišnja proizvodnja gundruka u Nepalu procjenjuje na 2000 tona.
Yomari
Yomari je tradicionalna slastica nevarske zajednice u Nepalu koja se obično priprema tokm festivala Yomari Punhi. To je zapravo knedla kuvana na pari, a sastoji se od rižinog tijesta punjenog šećerom i sezonskim sastojcima poput kreme od bundeve. Često se puni i slatkim nadjevima kao što su chaku od koncentrisanog soka šećerne trske i khoa koja se pravi od zgusnutog mlijeka.
Dhido
Dhido je gusto jelo napravljeno od prosovog brašna i vode – priprema se na način da se u kipuću vodu postepeno dodaje brašno, uz neprestano miješanje. Ovo je jelo glavni obrok u mnogim dijelovima Nepala, a često je posluženo s raznim umacima i povrćem.
Tarkari
Tarkari je tradicionalni curry koji se poslužuje u Nepalu i obližnjim regijama Indije i Bangladeša. U ovom se jelu različite vrste povrća pripremaju sa začinima i često se konzumiraju s dal bhatom, a tarkari obično sadrži krompir, kupus, mrkvu i mahune ili grašak. To je prilično jednostavan curry i nije previše ljut.
Newari kuhinja
Newari je etnička grupa u dolini Kathmandu i ima svoju jedinstvenu kuhinju. Jela kao što su momo, bara, yomari i Newari khol (supa) dio su njihove tradicionalne prehrane, a ova je kuhinja najslavnija u zemlji i ima preko 200 jela.