Jogurt je često omiljeni izbor za doručak ili užinu, ali da li ste znali za prednosti i potencijalne probleme svakodnevne konzumacije?
Prepun probiotika, kalcijuma, cinka i vitamina B, jogurt može biti odlična opcija za hranljiv obrok ili ukusni smuti, a stručnjaci ističu da je ključno odabrati pravu vrstu jogurta.
Organski grčki jogurt se preporučuje onima koji tolerišu mlječne proizvode, jer ima više proteina i može da pruži osjećaj sitosti. Ipak, treba paziti na dodate šećere, posebno u aromatiziranim jogurtima, piše Yahoo.
Dijetetičarka Loren Keli ističe važnost kontrole unosa šećera i ističe da jogurti, posebno nemasni, često sadrže dodat šećer, koji može biti štetan po zdravlje. Obratite pažnju na sadržaj proizvoda i pokušajte da ograničite unos šećera ispod 10 grama.
Svakodnevna konzumacija jogurta može da prži brojne prednosti.
Jogurt vam može pomoći da se osjećate siti i tako doprinese smanjenju unosa kalorija i pomoći u kontroli težine.
Takođe je bogat probioticima koji mogu poboljšati zdravlje crijeva, smanjiti upalu i poboljšati varenje. Međutim, za ljude sa prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu (SIBO), jogurt može biti kontraproduktivan.
Važno je da slušate svoje tijelo nakon konzumiranja jogurta. Da li se osjećate energično ili tromo? Dijetetičarka Keli upozorava da ako osjetite nelagodnost ili probleme sa varenjem, jogurt možda nije optimalan izbor za vas.
A, koliko je jogurta previše? Stručnjaci upozoravaju na višak dodatog šećera u jogurtima, što može da poveća rizik od hroničnih bolesti. Preporučljivo je ograničiti unos šećera na preporučeni nivo kako bi se održalo zdravlje.
U zaključku, svakodnevna konzumacija jogurta može da bude zdrav dodatak ishrani. Odabir pravih vrsta jogurta, uz umjereni unos šećera i osluškivanje sopstvenog tijela ključni su faktori za postizanje najboljih rezultata.
Budite svjesni svojih nutritivnih potreba i uživajte u jogurtu kao hranljivom izboru za vaš svakodnevni život, piše N1 Zagreb.