Iako se radi o veoma dostupnoj i popularnoj namirnici bez koje većina ljudi gotovo da ne može da zamisli obrok, ljekari upozoravaju da prekomjerna konzumacija kruha može dovesti do nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje, prenosi Medical News Today.
Dobivanje na težini
Visok unos jednostavnih ugljikohidrata, poput prethodno pripremljenog bijelog kruha, prvenstveno može dovesti do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.
Povećan rizik od dijabetesa
Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija kruha dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljikohidrate, kao što je kruha, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.
Problemi s kožom
Pored povećanja tjelesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše kruha, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam bijeli kruh, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.
Zatvor
Problemi s varenjem su još jedan neželjeni efekt prekomjerne konzumacije kruha. Kako objašnjavaju ljekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što između ostalog, rezultira i zatvorom.