Petak, August 8, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Stanje u poplavljenim područjima se stabilizuje – Potrebna pomoć Oružanih snaga BiH u Željeznom Polju i u Maglaju
8. August. 2014.

Poslije višednevnih padavina, situacija u poplavljenim područjima se polako stabilizuje. Na rijekama Bosna, Spreča i Tinja registrovano je opadanje vodostaja, a na području sliva rijeka Una sa Sanom, Vrbas i Drina vodostaji su u stagnaciji.Poplave su u FBiH iza sebe ostavile brojna klizišta. U maglajskom naselju Donji Bradići stanje je kritično. Nakon majskih poplava ogromno klizište je ugrozilo cijelo selo, a sada su uništeni i svi pristupni putevi. Ugroženo je 70 kuća. U selu nema struje ni vode.

Zbog novih poplava u Fedraciji BiH proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće. Najteža situacija je na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Željeznog Polja.Kritično stanje je u brojnim opštinama na području Tuzlanskog kantona.Rijeka Spreča i Bosna se povlače. Vodostaji većine rijeka u Republici Srpskoj (RS) su u opadanju.Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu, za 72 centimetra od jučer poslijepodne.Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici je u opadanju.

Nakon posljednjih poplava u našoj zemlji stiglo je više zahtjeva za pomoć Oružanih snaga BiH u ugroženim područjima, potvrdio je za Klix.ba pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

Poplave: Potrebna pomoć Oružanih snaga BiH u Željeznom Polju i u Maglaju

Prema Agićevim riječima, jučer je upućen zahtjev Oružanim snagama za pomoć u mehanizaciji u Željeznom Polju kod Žepča. “Tamo je potrebna mehanizacija za raščišćavanje putne komunikacije i korita, a danas je stigao zahtjev i iz naselja Bradići u općini Maglaj, te treba još definisati koja vrsta pomoći je tamo potrebna”, naveo je Agić. On je dodao i da je iz Lukavca stigao zahtjev u OS BiH da se postave dva pontonska mosta na području ove općine. “Tokom jučerašnjeg dana postojao je jedan zahtjev prema OS BiH za evakuaciju jedne osobe u Žepču. Međutim, kasnije je raščišćena putna komunikacija i ta je starija osoba evakuisana vozilom”, zaključio je naš sagovornik.

BANJA LUKA: U NASELJU POTOK MEHANIZACIJA RAŠĆIŠĆAVA TEREN

Nakon bujučnih poplava u Banjoj Luci je najteža situacija u naselju Potok.

Najveće štete su na infrastrukturi i objektima, od kojih su neki ugroženi i velikim nanosima zemlje.Situacija je teška u ulicama Pere Drljače, Ustaničkoj i Orlovačkom putu.

U naselju Potok se nalaze i timovi Civilne zaštite, kao i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove, Komunalne policije i Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

STANJE STABILNIJE U OPŠTINI SRBAC

Nakon trodnevnih obilnih padavina u opštini Srbac danas je stanje stabilnije.Bujične vode su se povukle, a u naseljima Kukalje i Lilić rijeka Vrbas se povukla u korito. Vrbas je Srpcu jučer donio velike probleme izlivši se iz korita i poplavivši plodne oranice i više domaćinstava u Liliću, Kukuljama, Razboju i Bajincima.Rijeka se još uvijek izlijeva blizu ušća u Savu, pa se pod vodom nalazi nekoliko stotina hektara oranica, seosko groblje i pravoslavni hram.

Oko 150 domaćinstava u srbačkoj opštini je bilo poplavljeno, a voda je ušla u 20 kuća.

Na teren su upućene dvije opštinske komisije, jedna za procjenu šteta na putnoj infrastrukturi, a druga u domaćinstvima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision