State Department: U BiH: Korupcija i nefunkcionalnost vlade, u Srbiji: Pritisak na novinare, diskriminacija manjina, u Crnoj Gori: Korupcija, u Hrvatskoj: Diskriminacija
28. Februar. 2014. u 18:11

Korupcija u vlasti i nefunkcionalnost spadaju među najveće probleme u BiH, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH u 2013. godini. Predstavljajući novi godišnji izvještaj State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, američki državni sekretar John Kerry je rekao da mnoge vlade pribjegavaju politički motiviranim progonima, i koriste nove tehnologije kako bi kontrolirale izražavanje neslaganja, bilo javnim protesta ili raznim tehnološkim sredstvima, prenosi Glas Amerike. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, stoji u izvještaju State Departmenta, iako su opći izbori iz 2010. godine proglašeni slobodnim i poštenim, koalicije koje su formirane nakon izbora na svim nivoima vlasti i dalje su nestabilne, i stalno nastoje mijenjati sastav, što spriječava politički napredak. Nekoliko puta u toku 2013. vlasti nisu uspjele održati efikasnu kontrolu nad snagama sigurnosti, iako, dodaje se, snage sigurnosti nisu provodile široko rasprostranjena ili sistemska kršenja ljudskih prava. No, i dalje najozbiljniji problem u BiH ostajе korupcija i nefukncionalnost vlade, što onemogućava građanima osvarenje prava na osnovne usluge. Politički lideri su pojačali duboko ukorijenjene etničke podjele, i manipuliraju njima, što slabi demokraciju, vodi velikoj diskriminaciji u većini aspekata svakodnevnog života, umanjuje vladavinu prava, ometa rad medija, i opstruira nastavak povratka izbjeglica. Provociranje i intimidacija novinara i građanskih aktivista ograničava pristup javnosti tačnim informacijama, kao i odgovornost političkih lidera – stoji, između ostaloga, u izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH.

Stejt department objavio je danas godišnji izveštaj o ljudskim pravima u kome su, u dijelu koji se odnosi na Srbiju, među najozbiljnijim problemima u 2013. godini navedeni diskriminacija i društveno nasilje nad manjinama, narocito Romima. Kao glavni problemi u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini označeni korupcija, a u Hrvatskoj diskriminacija Srba i Roma. Kao veliki razlog za zabrinutost u izvještaju za Srbiju navodi se “uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru… baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, ukljucujuci policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posljedica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre sudenja”. Ostali problemi koje je Stejt department uočio u Srbiji tokom protekle godine bili su, kako se navodi, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je činila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava LGBT populacije kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

U Izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, naveo je da su najveći problemi Crne Gore – korupcija, favorizovanje politički podobnih pojedinca, slaba kontrola sukoba interesa u svim granama vlasti, društvena diskriminacija, te uznemiravanje nezavisnih medija i novinara.

U Hrvatskoj problem diskriminacija prema Srbima i Romima

VAŠINGTON – U Hrvatskoj je najveći problem društvena diskriminacija, i u određenoj mjeri nasilje, prema pripadnicima manjina, posebno Srba i Roma, navodi se u danas objavljenom godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2013. godinu. Takvo stanje, kako stoji u izvještaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta, obeshrabruje povratak raseljenih lica i “odlaže oporavak od konflikta s početka 90-ih godina prošlog vijeka”.
U izvještaju se kao najveći problem navodi i odnos prema prema LGBT populaciji, kao i korupcija.