Nedjelja, August 3, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Sto dana vlade Srbije – Premijer Vučić, prvo posjetio BiH – Veliki plus u saradnji sa regionom
3. August. 2014.

BEOGRAD – PODGORICA – Vlada premijera Aleksandra Vučića, u prvih sto dana, može sebi da upiše veliki plus prije svega kada su u pitanju odnosi u regionu i saradnja u oblasti evropske integracije, ocjenila je Daliborka Uljarević iz podgoričkog Instituta za društveno obrazovanje koja srpskoj vladi pripisuje i predvidivost u sprovođenju reformi.

Ona je, u izjavi Tanjugu, istakla da je u regionalnom kontekstu Vučićeva vlada napravla značajne pomake, posebno kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom. Prema njenim riječima, sa Crnom Gorom su intenzivirani i produbljeni odnosi u kvalitativnom smislu, posebno u dijelu saradnje u oblasti evropskih integracija. Crnogorski analitičar je istakla da nisu otvorena nikakva sporna pitanja ni sa drugim zemljama u regionu, dodajući da je taj dio prilično uspješan i da Vučićeva vlada može sebi da upiše veliki plus.

Ambiciozni, ali ostvarljivi planovi, surove reforme, boljitak za radnike, sumrak za neradnike, diplomatija u petoj brzini i pustoš koju su ostavile poplave – tako bi se u najkraćem moglo sažeti prvih sto dana vlade, koju od kraja aprila vodi premijer Aleksandar Vučić. Premijer je, startujući, obećao da će sve što je planirano biti ispunjeno do 4. avgusta, izuzev manjih plata u javnom sektoru, i ovih se dana svode računi, a sva je prilika da će obećano biti i – ispunjeno.

Kakav je do sada rezultat – svako može da sudi pojedinačno, ali, Srbija je definitivno ušla u vrtlog reformi, istina burno, jer je na startu zaplet izazvao Zakon o radu motivisan namjerom premijera da dovede stvari u red, a s obzirom da nas je nered i doveo do ivice bankrota.

Da Srbija neće bankrotirati, premijer je nedavno ponovo uvjeravao, pri tome čvrsto riješen da tako kako je zakonski upristojen radni okvir moraju da se urede i drugi segmenti – privatizacija, planiranje, gradnja, stečaj, reforma javnog sektora, podsticanje privatnog, a na kraju svega, tamo negde 2017, obećao je, doći ćemo u situaciju da kažemo da smo smanjili javni dug, da bi Srbija izašla iz fiskalne krize i se živi bolje.

Prvu zvaničnu posjeta nekoj zemlji u svojstvu premijera Vučić je imao 13. maja – u Sarajevo je, na razgovor s predsjedavajućim Vijeća ministra BiH Vjekoslavom Bevandom, došao, kako je rekao, kao prijatelj.

Dan nakon te posete, Srbiju je zadesila katastrofa i, umesto da punim zamahom krene u reforme i oživljavanja privrede, zemlja se početkom maja našla poplavljena, bujice katastrofalnih razmjera nanjele su građanima ogromne nevolje – izgubljeni su ljudski životi, a materijalna šteta je procjenjena na milijardu i po evra.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision