Srijeda, Oktobar 11, 2017
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Strategija pripremljena: Hrvatska na putu za uvođenje eura
11. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: BHRT

Vlada Hrvatske i Hrvatska narodna banka (HNB) procijenile su da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja te države eurozoni. U prilog tome je navedeno da Hrvati u najvećoj mjeri štede u eurima i da je više od 80 odsto štednih depozita u toj valuti.

Hrvatska ministrica privrede Martina Dalić podsjeća da je ulazak Hrvatske u eurozonu jedna od obaveza preuzetih prilikom pristupanja Evropskoj uniji. Također, ministrica je ocijenila da je Hrvatska zemlja čija je struktura finansijskog sistema čini, kako je rekla, izvrsnim kandidatom za euro područje. “Važne transakcije, kupovine nekretnina i automobila dogovaraju se u eurima. Euro već dugo živi, kao dio našeg svakodnevnog života”, kazala je Dalić.

Ona je upozorila da je to srednjoročni cilj, koji nije moguće ostvariti “preko noći”. Da je strategija u vezi sa pristupanjem eurozoni pripremljena, potvrdili su i iz HNB-a. Međutim, u toj se instituciji nisu izjasnili o godini u kojoj bi Hrvatska mogla da pređe na euro.

Istovremeno, HNB je izradila analizu troškova i koristi koje bi imali od pristupanja eurozoni. Javna rasprava o pokretanju postupka pristupanja Hrvatske eurozoni trebalo bi da počne krajem mjeseca.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision