Voditelji sigurnosti hrane, poznati i kao inspektori hrane, tihi su heroji restorana i trgovina prehrambenih proizvoda.
Oni svojim potezima spašavaju potencijalne goste i kupce od katastrofalnih kupovina hrane.
U SAD inspektori hrane pomažu lokacijama da slijede stroge smjernice koje je Uprava za hranu i lijekove postavila da bi obezbijedila da hrana zadovoljava standarde kvaliteta.
Inspektori sigurnosti hrane često su prva linija obrane kada je u pitanju prepoznavanje izbijanja salmonele i E.coli, a prolaze intenzivnu obuku da bi najbolje identifikovali problematična područja, piše Mirror.
Stoga su inspektori hrane jedan od glavnih izvora pomoći pri prepoznavanju kojih se prehrambenih proizvoda treba kloniti prilikom sljedeće posjete trgovini, a evo koje namirnice oni izbjegavaju uzeti.
Nepasterizovano (sirovo) mlijeko
Nepasterizovano mlijeko je piće kojem se inspektori hrane ne približavaju jer mlijeko nije prošlo kroz proces zagrijavanja koji ubija patogene, produljuje rok trajanja i čini piće sigurnijim za konzumaciju.
Kao rezultat toga, ovo mlijeko, koje se naziva i sirovo mlijeko, dom je obilju štetnih klica poput salmonele, E. coli, listerije, brucele i drugih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
“Iako je u nekim državama moguće kupiti sirovo, nepasterizovano mlijeko, ljudima preporučujem da ga ne konzumiraju”, rekla je za profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja sa Univerziteta u Delawareu.
Dodala je i da je teško reći kada je proizvod kontaminiran patogenim mikrobom jer hrana neće mirisati niti izgledati drugačije, stoga ‘test mirisa’ pada u vodu.
Dr Bryan Quoc Le, prehrambeni kemičar i konsultant sa sjedištem u Washingtonu, objasnio je da postoji puno ljudi koji hvale sirovo mlijeko kao ono što ima sve zdravstvene prednosti.
“Ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još živi u tom mlijeku, pogotovo ako ono dolazi ravno iz pogona za preradu”, rekao je.
Sirove klice
Iako stručnjaci ne savjetuju da se u potpunosti klonite klica, upozoravaju da je ključno oprati sve proizvode prije konzumacije jer mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.
Klice se sastoje od stvari poput rotkvice, lucerne i djeteline.
“Da bi klice proklijale, sjeme se ne može adekvatno dezinfikovati da se unište sve moguće prisutne bakterije, poput salmonele, na primjer”, rekao je Kniel.
Ipak, dodao je da postoje uzgajivači klica koji rade sjajan posao i posvećuju veliku pažnju čišćenju i sanitaciji. Le je malo skeptičniji.
“Čini se da ima više problema s klicama izazvanih hranom i mislim da je to zbog želje da se ne koriste hemikalije zbog vrste potrošača koji ih vole kupovati. Vjerovatnost zaraze nije tako velika, više je riječ o umjerenom riziku, ali ja bih ih osobno izbjegavao”, rekao je, prenosi Večernji list.
Prethodno narezani proizvodi
Kniel je oštro protiv rezanih dinja te je objasnio da su one najosjetljivije na kontaminaciju iz više razloga: rastu na uzgojenim biljkama i u njima ostaje zarobljena zaražena voda, a mogu doći i u kontakt sa životinjskim izmetom.
Kora dinje takođe je podložna rastu bakterija, jer se patogeni mogu zalijepiti za nju i moguće prodrijeti kroz koru.
“Ako ćete jesti unaprijed narezano sirovo voće i povrće, suočavate se s istom razinom mikrobiološkog rizika kao i kod klica,” dodao je Lee.
“To je zato što ne znam što je osoba za pultom radila dok je rezala proizvode i koje postupke primjenjuje. Pakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, ali hrana koja je proizvedena na licu mjesta ne mora nužno”, objasnio je.
Oba su stručnjaka savjetovala da bi temeljito čisto i pravilno skladištenje pomoglo u izbjegavanju smrtonosnih bakterija. Takođe su rekli da je i kuhanje proizvoda takođe opcija.
Samoposlužni topli stolovi
Priprema hrane ključna je kada se gleda vruća hrana koja se poslužuje u delikatesnim trgovinama i trgovinama mješovitom robom, pri čemu je najvažnije pravilo da sva hrana mora biti održavana na temperaturi od 57 stepeni Celzijusa ili višoj, ili ispod 5 stepeni ako se drži hladna.
“Ako je sistem grijanja upitan, izbjegavao bih topli bife. Ali ako se hrana održava iznad odgovarajuće temperature, sigurno ju je konzumirati jer ne može biti kontaminirana”, rekao je Lee.