Ponedjeljak, August 4, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Sud BiH o predmetu “Zijad Turković i drugi” : Nećemo podleći pritiscima
4. August. 2014.

Presuda Zijadu Turkoviću i drugima, kojom se ukida prvostepena presuda i određuje ponovni pretres pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH, rezultat je nekoliko povreda krivičnog postupka napravljenih u prvostepenom postupku i to povrede prava na odbranu optuženih i prava na pravično suđenje garantirano odredbom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Sud Bosne i Hercegovine saopćio je ovo danas uvažavajući interes javnosti za ovaj predmet, ali i povodom izjave glavnog tužioca kojom komentira odluku Suda BiH.

U saopćenju se nadalje navodi da je temeljno pravo, koje također garantira Evropska konvencija, pravo na žalbu, odnosno na preispitivanje prvostepene odluke pred višim sudom.

– Stoga će se, u predmetu Zijad Turković i drugi u ponovnom postupku pred Apelacionim odjeljenjem, otkloniti učinjeni propusti, prema potrebi izvesti već izvedeni te eventualno novi dokazi – navodi Sud BiH.

Sud BiH poštuje princip jednakosti strana u postupku i dosljedan je u pravilnoj primjeni krivičnih zakona i kada je riječ o najtežim slučajevima organiziranog kriminala.

Navodi se i da Sud BiH do sada nije podlijegao niti će ubuduće podlijegati pritiscima bez obzira odakle dolaze bilo da su politički motivirani ili da su rezultat nezadovoljstva stranaka u postupku, kao što se radi u konkretnom slučaju.

Odluka vijeća Apelacionog odjeljenja je potvrda da Sud BiH ne favorizira niti jednu stranu te da poštivanje zakona i jednakost strana u postupku nema nikakvu alternativu. Upravo dosadašnje naizmjenične reakcije nezadovoljstva stranaka na odluke Suda potvrđuju da nema kompromisa kada je u pitanju vladavina prava.

Iz Suda BiH naglašavaju da je Tužilaštvo jedna od strana u postupku koja je u ovom slučaju nezadovoljna ishodom žalbenog postupka te se s te strane mogu razumjeti određene reakcije, ali to ne može opravdati ishitrene i oštre izjave, kojima se pokušava diskreditirati ne samo Sud BiH i njegove sudije, nego i cjelokupan pravosudni sistem BiH.

U Sudu BiH smatraju neprimjerenim da čelnici institucija, koji također trebaju, ne samo poznavati, već i poštivati krivične zakone, uključujući sva procesna pravila prvostepenog i drugostepenog postupka, kao i principe nezavisnosti pravosuđa, daju izjave koje unose nemir i zbunjenost među građane, a nemaju uticaj na krajnji ishod postupka.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH je do sada zbog dosljedne primjene zakona, Evropske konvencije i odluka Ustavnog suda često bilo na meti neosnovanih i zlonamjernih kritika, ali zahvaljujući takvom stručnom radu, ono predstavlja garant pravne sigurnosti i svojevrstan filter prema Ustavnom sudu BiH u dosadašnjim i budućim predmetima zbog čega nema mjesta sumnji u njegovu odgovornost i profesionalnost, zaključeno je u saopćenju Suda BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision