Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.
Sumak (Rhus coraiaria) o čijem plodu govorimo, krase predivne bobice boje rubina. Ovo je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako rijetko, bobice se čak prodaju i cijele. Mljeveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svježu ukusnu notu.
Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu pirinča i kebaba. Sumak se dugi niz vijekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.
Ljekovita svojstva sumaka
Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvježavajuće arome, sumak ima i mnoga ljekovita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.
Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lijek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za liječenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.Istraživanja sprovedena u Njemačkoj pokazala su da sumak ima snažno djelovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namenjenim za liječenje gljivica.
Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost.
Obično se koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suve i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osjetiti ako njime posipate jelo netom prije služenja.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
![](http://www.velkaton.ba/wp-content/uploads/2024/12/2-6-242x200.jpg)