Utorak, Februar 13, 2018
Unsko-sanski kanton -6° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Susret Inzko-Nikšić: Razgovarano o izmjenama Izbornog zakona BiH
13. Februar. 2018.Izvor vijesti: BHRT
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić razgovarali su danas o izmjenama izbornog zakonodavstva u našoj zemlji, saopšteno je iz te stranke. Podsjećamo, u toku je diplomatska aktivnost predstavnika Evropske unije, SAD-a, te OHR-a kako bi se došlo do izmjena Izbornog zakona BiH.

Iz SDP-a BiH je saopšteno da je sastanak održan na inicijativu predsjednika te partije Nermina Nikšića.

Nikšić je pojasnio da SDP, kao odgovorna i državotvorna politička partija, kako se navodi, želi dati doprinos i biti dio rješenja u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva. U vezi s tim, Nikšić je iznio svoje viđenje političke situacije u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako “trenutne vlasti ne pokušavaju pronaći bilo kakva rješenja, već produciraju vještačke krize kako bi na tome gradili kampanju za predstojeće izbore, jer ništa drugo nemaju ponuditi građanima”, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Dodaje se da je Nikšić upoznao Inzka i s primjerima zloupotrebe određenih institucija od vlasti, što je, poručuju iz SDP-a, “praksa koja se mora prekinuti kako bi konačno započela uspostava vladavine prava u BiH, a što je kao jedan od ključnih prioriteta navedeno i u novoj Strategiji proširenja EU”.

Kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva “evidentno je da SDA i HDZ ne žele doći do bilo kakvog rješenja, već koriste angažman EU i SAD kako bi potrošili vrijeme u kojem bi, da to zaista žele, bilo moguće usvojiti rješenje”, navode iz Socijaldemokratske partije.

Poručuje se da ta politička stranka vjeruje da je jedino moguće rješenje da se to pitanje riješi u institucijama sistema BiH i pozdravlja aktivnosti EU i SAD koji žele pomoći.

“SDP ne želi biti kulisa koja će poslužiti kao alibi SDA-u i HDZ-u za još jednu prevaru građana, ali je spreman biti dio rješenja ovog pitanja, kao i svih ostalih pitanja koja su bitna za ovu zemlju i njene građane uz uslov da se radi o ozbiljnom pristupu, u kome će se uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice doći do kvalitetnog zakona, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na sprječavanje izbornih malverzacija”, navodi se u saopštenju.

Nikšić je tokom razgovora sa visokim predstavnikom u BiH naglasio da je neprihvatljiva bilo kakva blokada institucija kako bi se spriječilo izjašnjavanje parlamentaraca u vezi s Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a kojeg su zajednički predložili SDP BiH i DF.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision