Sunday, 19. January 2025.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

6. Februara. 2019. Zanimljivosti
Sve tajne savršeno kuhane riže: Smanjite temperaturu i pazite na omjer s vodom
Prije nego stavite rižu da se kuha odaberite adekvatnu šerpu s debljim dnom kako bi se toplina ravnomjerno širila, a šerpa postepeno zagrijavala. Također, važno je da temperatura ne bude previsoka, jer ključnu ulogu u kuhanju riže ima para, a ne visoka temperatura.

Veoma je važno da rižu prije kuhanja operete, jer kada škrobni prah dođe u dodir s vodom, on postaje nevjerovatno ljepljiv, a za rezultat imate kašastu rižu. Ukoliko želite spriječiti da vam se riža zalijepi za dno šerpe, u vodu u kojoj kuhate rižu dodajte puter ili ulje.

Da vam riža ne bi bila kašasta ili tvrda, važno je da imate pravi omjer vode i riže. Za jednu čašu bijele riže potrebna vam je jedna i po čaša vode, za jednu čašu riže dugog zrna potrebna vam je jedna čaša i jedna trećina čaše vode, dok su vam za jednu čašu smeđe riže potrebne dvije čaše vode.

Da ne biste dobili tvrdu rižu važno je da je šerpa poklopljena, jer u kuhanju riže važnu ulogu ima para. Kuhari savjetuju da između lonca i poklopca stavite kuhinjsku krpu kako biste spriječili izlazak pare.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision