Svečanost povodom 1. marta u Predsjedništvu BiH – Željko Komšić: Imamo razloga biti ponosni na Dan nezavisnosti BiH
28. Februar. 2014. u 1:54

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine večeras je upriličen svečani prijem povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Domaćini prijema u čast 21. godišnjice od održavanja referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji iz opravdanih zdravstvenih razloga nije prisustvovao prijemu. On je svim građanima BiH ipak uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti. U svom obraćanju prisutnima, Komšić je čestitao svim građanima BiH 1. mart, naglasivši kako je ovo jedan od datuma koji se sigurno mogu smatrati prekretnicom u istoriji BiH. “Vrijedi ga obilježavati i vrijedi ga slaviti, bez obzira što to nije na teritoriji cijele BiH, s nadom da će jednog dana i to biti. S obzirom da se naredne godine navršava 20 godina od završetka rata u BiH, želio bih izraziti nadu da će BiH, nakon svih događaja kroz koje je prošla, ući u jednu fazu normalne i stabilne demokratske države”, istakao je Komšić. Činjenica jeste da BiH toliko vremena nakon referenduma o nezavisnosti, nastavio je Komšić, bori se sa svojim unutrašnjim kontraverzama, koje možemo posmatrati kao etničke kontraverze koje se tiču opštih ljudskih prava građana, kontraverzama tranzicije, kazao je Komšić.

bhkrf-dan-nezavisnosti“Ulazimo u jednu novu fazu, jedno novo vrijeme BiH. Koliko će ono biti dobro, koliko će biti loše, ovisit će o svima nama, a prije svega o ljudima koje narod bude izabrao i odlučio da vodi ovu zemlju”, naglasio je Komšić, dodavši da na ovaj dan građani imaju razloga biti ponosni.
Prijemu je prisustvovao veliki broj visokih zvanica iz bosanskohercegovačkog političkog i javnog života, kao i članovi diplomatskog kora u BiH.

zastava-bih2Referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od SFRJ održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Većina je Bosanaca i Hercegovaca glasala za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih gradana. Na glasanje izašlo 64,31 posto birača s pravom glasa, a za suverenost BiH glasalo njih 99,44 posto.[1][2] Radiotelevizija Republike Srpske navodi da je izlaznost bila 63,7% građana SR BiH, od čega je 92,7% glasalo za nezavisnost. Nakon što su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost od SFRJ 1991. godine, predstavnici SDA i HDZ su u skupštini SR BiH 15. oktobra 1991. godine, preglasavanjem poslanika SDS donijeli Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine. Tim aktom je skupštinska većina u parlamentu BiH odlučila da se povuku predstavnici SR BiH iz rada saveznih organa Jugoslavije dok se ne postigne dogovor između svih republika koje sačinjavaju SFRJ.