Ponedjeljak, August 4, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Svijet, Vijesti
Šveđani uklanjaju riječ ‘rasa’ iz svih zakona
4. August. 2014.

U Švedskoj, koja je poznata kao jedna od država u svijetu sa najrazvijenijom demokratijom i visokim stepenom zaštite ljudskih prava i sloboda, uskoro bi iz svih zakona trebala biti izbrisana riječ “rasa”.

Naime, švedska vlada je saopćila da planira da ukloni riječ “rasa” iz švedskih zakona napominjući kako je ta riječ “socijalni konstrukt”, odnosno izmišljenji koncept bez stvarnih činjenica.

Navodi se da se ideja o rasi i rasizam ne bi smjeli promovisati kroz upotrebu riječi “rasa” u zakonima bilo koje zemlje.

Švedski ministar za integracije Erik Ullenhag izjavio je za Sveriges Television (SVT) da je pojam rase izmišljeni koncept utemeljen na predrasudama i mržnji.

“Svi dobro znamo da različite ljudske rase ustvari i ne postoje”
, kazao je švedski ministar.

Upozorava da vjerovanje u pripadnost određenoj rasi prisiljava njene pripadnike da se ponašaju u skladu sa određenim principima koje im nalaže taj osjećaj pripadnosti.

“Znamo da je temeljna osnova za rasizam uvjerenje da postoje različite rase i da pripadnost određenoj rasi prisiljava ljude da se ponašaju prema nekim specifičnim pravilima. Stav o tome da postoje različite rase rezultira time da vjerujemo da su neke rase bolje od drugih”
, kazao je ministar Ullenhag.

Švedska vlada već prošle sedmice je pokrenula aktivnosti kako i na koji način će biti uklonjen koncept “rase” iz zakona te zemlje.

Švedska bi tako mogla postati ako ne prva onda među rijetkim zemljama u svijetu koje su spremne da uklone riječ “rasa” iz svojih zakona kako bi povećala stepen demokratije i ljudskih prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision