Poznata stranica TasteAtlas, “enciklopedija ukusa” i turistički vodič kroz svjetske tradicionalne specijalitete objavili su na svom službenom Facebook profilu video u kojem se pripremaju sarajevski ćevapi.
“Ova jedinstvena sorta ćevapa potiče iz grada Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ukusne mesne rolnice – čistunci ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i paprom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine”, napisali su uz video.
“Ćevapi se tradicionalno peku na roštilju na drvenom ugljenu. Jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa uguranih u mekani, vlažni, malo zapečenu somun ili lepinu”, dodali su iz Taste Atlasa.
Inače, ovaj gastronomski magazin nedavno je objavio listu najboljih jela od mljevenog mesa, a na visokom 5. mjestu našla se Bosna i Hercegovina i naši ćevapi.
Popis je napravljen prema ocjenama publike, a ćevapi su zauzeli sjajnu poziciju naspram 50 drugih tradicionalnih jela od mljevenog mesa, kao i država odakle potiču.