Tači: Od danas Oružane snage Kosova – Dačić: Vojska Kosova ne smije doći na sjever
4. Mart. 2014. u 2:46

Premijer Srbije upozorio da, ukoliko dođe do formiranja OS Kosova, njegove snage ne smiju doći na sjever.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da formiranje vojske Kosova nije dio briselskog sporazuma i da će, ukoliko bude formirana, NATO i Kfor onemogućiti njeno prisustvo na sjeveru Kosova, gdje žive Srbi. Dačić je rekao da je Priština i ranije najavljivala osnivanje nacionalne vojske, ali da je Srbija tražila garancije od NATO i Kfora da ta vojska, ako nekada bude formirana, ne smije da dolazi na sjever bez prethodnog odobrenja Kfora. „Nadam se da će garancije dobijene od NATO i Kfora biti realizovane u praksi, ukoliko bude potrebno“, rekao je premijer Srbije novinarima na Kopaoniku.

Strateški dokument

Premijer Kosova Hashim Thaci danas je donio odluku da se Sigurnosne snage Kosova transformiraju u Oružane snage Kosova i da se Ministarstvo BSK-a transformira u Ministarstvo odbrane Kosova, potvrđeno je iz Vlade, prenosi agencija Anadolija. Kosovski premijer je prezentirao analizu i preporuke Strateškog sektora sigurnosti na Kosovu, koji je odobren od Vlade Kosova. „Republika Kosovo je posvećena da bude partner u izgradnji mira, sigurnosti, regionalne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. S tog aspekta preporučene su suštinske promjene u Ministarstvu snaga sigurnosti i Sigurnosnim snagama“, kazao je Thaci. „Kao što ste informirani i kao što smo izjavili 17. februara ove godine, danas odlučujemo da Sigurnosne snage Kosova transformiramo u Oružane snage Kosova i da promijenimo misiju, zadatke, strukturu i veličinu, kao i da se Ministarstvo sigurnosnih snaga transformira u Ministarstvo odbrane Kosova.“

Dobrobit cijele regije

vojska-kosovaOn je na sjednici Vlade izjavio da je ta odluka za dobrobit zemlje i svih građana bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku orijentaciju. „Ovo je za dobrobit cijele regije, bez izuzetaka. U interesu je procesa euro-atlantskih integracija i svjedoči o našoj posvećenosti da se Kosovo transformira i da proizvodi više sigurnosti i da bude garant svoje sigurnosti“, istakao je premijer Kosova. Oružane snage Kosova će se izgraditi u tri faze, počevši od ove godine pa do 2016. godine, što znači da će biti izvršene i potrebne ustavne i zakonske izmjene. Oružane snage Kosova će imati pet hiljada aktivnih i tri hiljade rezervnih pripadnika.