Kakao se od davnina smatra izuzetnom i dragocjenom namirnicom. U doba astečkog kralja Montezume ovaj je napitak bio rezerviran samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.
Prvi evropski susret s kakaom imao je Christopher Columbo, koji je kakao nazvao “lješnicima čudesnog izgleda”.
Kakao je u Evropu u obliku napitka prvi put stigao 1519. godine.
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.
Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih žila,
odličan je izvor željeza, regulira nivo šećera i holesterola, potiče bolje pamćenje i koncentraciju…
Kakao sadrži više od 300 hemijskih tvari s pozitivnim utjecajem na zdravlje.
Po svom sastavu kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Kakao sadrži antioksidanse koji uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!
Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem), kakao pomaže i u borbi protiv stresa.
Magnezij je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu – od probave do rada srca i mozga.
Izvor: Faktor