Putin: Zasad nema potrebe za primjenom sile na Krimu
4. Mart. 2014. u 18:15

MOSKVA, KIJEV, NJUJORK, BRISEL, SEVASTOPOLJ – Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primjenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku “kao posljednje sredstvo”. Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena krizi u Ukrajini okončana bez konkretnih rezultata, odražavajući duboku podeljenost između SAD i zapadnih zemalja, s jedne, i Rusije s druge strane.

PUTINOVO OBRAĆANJE JAVNOSTI

11.46 – Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primjenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku “kao posljednje sredstvo”.

Putin je, takođe, na prvoj konferenciji za novinare otkad je Janukovič napustio Kijev, poručio:
“Samo na jedan način se može procijeniti ono što se desilo u Kijevu i Ukrajini – to je bilo antiustavno i oružnao preuzimanje vlasti”, rekao je Putin u prvom komentaru povodom ukrajinske krize poslije svrgavanja Janukoviča, prenijele su agencije.

Predsjednik Rusije je rekao da je ukrajinski parlament legitiman, ali vršilac dužnosti šefa države nije, i da je jedini legitimni predsjednik i dalje Janukovič.

Viktor Janukovič je, prema njegovim riječima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i predao svu vlast.

Ukrajinski narod je želio promjene, ali ne smiju se ohrabrivati “nezakonite promjene”, rekao je Putin. On je poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu.

Putin je rekao i da ruska vojna vježba na granici Rusije i Finske nije bila povezana s događajima u Ukrajini i da je bila planirana mjesecima unapred, mada nije bila najavljena u javnosti. On je kazao i da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrijebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažovanje moguće samo u “izuzetnim” slučajevima.

11.41 – Referendum o statusu Krima može biti održan i prije 30. marta, saopštio je premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov.

11.36 – Ruska kompanija Gasprom odlučila je da od aprila Ukrajini ukine popust na cijenu gasa, izjavio je izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler, posle sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

11.24 – Ruski predsjednik Vladimir Putin trebalo bi danas da se obrati javnosti na temu ukrajinske krize, objavili su na Tviteru izveštači britanskog Bi-Bi-Sija i lista “Gardijan”.

11.16 – Rješenja za krizu u Ukrajinu “nema na vidiku”, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnamjer nakon razgovora u Ženevi sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.